Adviseur luchtkwaliteit

Rijkswaterstaat
Rotterdam
32 - 36
€ 3.503 - € 5.343
Bachelor - HBO
Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.
18-03-2023
11-04-2023

Functieomschrijving

Weg- en watergebruikers, gemeenten, omwonenden, ingenieursbureaus, belangenorganisaties en bedrijven. Met deze en andere partijen heeft Rijkswaterstaat (RWS) te maken in de dynamische regio Zuid-Holland. Hier werken we aan een flinke opgave van projecten waarin we ook onze duurzaamheidsambities willen bereiken. Wil jij bijdragen aan een gezondere leefomgeving met een goede luchtkwaliteit en het goed in kaart brengen van stikstofeffecten op onze natuur? Dan zoeken we jou!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
In de verschillende fasen, zoals verkenning en planstudies, van de projecten van RWS wordt er een beroep gedaan op ons team van adviseurs. Dat is op milieu gerelateerde vakgebieden zoals lucht, natuur, bodem en geluid. Als adviseur Lucht bij onze afdeling Verkenningen en Planuitwerking (V&P) vervul je een belangrijke rol binnen deze projecten.

Duidelijk is dat we in onze projecten veel aandacht moeten besteden aan de effecten die onze projecten hebben op natuurgebieden vanwege de uitstoot van stikstof. Dat maakt je taak als adviseur in deze tijd ook extra uitdagend. Je begeleidt het adviesbureau dat het luchtonderzoek en de stikstofberekeningen uitvoert voor het project. Daarnaast toets je de opgeleverde onderzoeken. Milieuonderzoeken en Milieu Effect Rapportage (MER) procedures zijn jou dan ook niet onbekend. Binnen een project werk je nauw samen met je collega milieuadviseurs, het projectteam en je neemt deel aan informatieavonden. Indien nodig woon je Raad van State-zittingen bij.

Vanuit de afdeling V&P treed je op als sparringpartner voor andere adviseurs, waaronder verkeer, geluid, natuur en ecologie. Je brengt daarnaast kansen en risico’s in beeld en legt verbanden tussen (maatschappelijke) in- en externe ontwikkelingen. Verder draag je bij aan verbetering en professionalisering van het vakgebied Lucht en stikstof. Je houdt je vakkennis actueel en deelt deze proactief met anderen in het team.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Als adviseur Lucht & Stikstof creëer en behoud je overzicht en inzicht in het complexe werkveld van de verschillende betrokken partijen die met onze projecten te maken hebben. Je krijgt energie van het betrekken van de omgeving in onze projecten. Je denkt daarbij in mogelijkheden, je bent zorgvuldig, creatief en resultaatgericht.

Samenwerken en netwerken gaan je goed af en je voelt je thuis in een politieke en complexe omgeving. In jouw communicatie ben je helder en in jouw manier van werken ben je transparant. Je houdt wel van een beetje reuring en dynamiek en je weet daarin hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden. Je opereert proactief: door jouw contacten signaleer je tijdig mogelijke knelpunten en brengt deze in de projectteams in.

Wat wij aan jou waarderen
Opdoen en uitwisselen van kennis? Graag! Door jouw actieve deelname aan zowel interne als externe werkgroepen, blijf jij de expert op dit vakgebied en deel jij vanzelfsprekend jouw kennis. Je levert een bijdrage aan landelijke beleidsontwikkelingen en toetst de uitvoerbaarheid van RWS kaders en handreikingen. Uitdagingen zijn er voldoende, zoals de ontwikkelingen rondom de Omgevingswet, het Schone Lucht Akkoord en het stikstofdossier. Kortom, een afwisselende adviesfunctie voor iemand die zich verder wil ontwikkelen op het gebied Luchtkwaliteit. Je bent leergierig op je vakgebied en vindt het leuk om ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de afdeling. Een technische achtergrond is niet nodig, voldoende affiniteit met het werkveld van RWS natuurlijk wel.

Wil je meer weten over de functie?
Voor inhoudelijke vragen over het werk kan je contact opnemen met Margriet Bakker die vanuit haar functie als adviseur lucht natuurlijk alles weet van dit werk. Zij is bereikbaar via 06-54674791. Voor meer informatie over de afdeling en de projecten kun je contact opnemen met het afdelingshoofd Niek Knaap, via 06-15886289. Zij staan je graag te woord.

Functie eisen

Arbeidsvoorwaarden

€ 3.503
€ 5.343
schaal 11
32
36
Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting in onbepaalde tijd.

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Wil jij even sporten in je lunchpauze? ‘s Middags je (klein)kind van school halen en ‘s avonds je werk afmaken? Een overleg online bijwonen vanuit huis, omdat er een loodgieter langskomt? Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Aanvullende details

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Chris van der Sloot, adviseur Werving en Selectie
06-40683652
Contactpersoon vacature
Niek Knaap, afdelingshoofd Verkenningen en Planuitwerking
06-15886289

De sollicitatieprocedure voor de vacature Adviseur luchtkwaliteit verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
West-Nederland Zuid (WNZ)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen West-Nederland Zuid (WNZ)? Deze regio is verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de aanleg van (snel)wegen en hoofdvaarwegen in de provincie Zuid-Holland. Een omvangrijke taak, gezien de 471 viaducten, 12 tunnels, 164 beweegbare en vaste bruggen, 256 kilometer kanalen en rivieren, 387 kilometer snelweg, 165 kilometer op- en afritten en 4 stormvloedkeringen in deze provincie.

Het gebied is dichtbevolkt met intensief gebruikte en complexe wegennetwerken. Kleine verstoringen hebben grote impact. Knelpunten worden in het hoofdwegennet dan ook snel en efficiënt aangepakt. Zo is de A4 Delft-Schiedam aangelegd en wordt momenteel de Rijnlandroute tussen Katwijk en Leiden en de Blankenburgverbinding tussen de A15 en de A20 ontwikkeld.

Dit gebied staat tevens onder invloed van zowel de zee als de rivieren. Waterveiligheid is dan ook een belangrijk onderwerp: zo heeft Rijkswaterstaat bijvoorbeeld sensoren in de dijken en stormvloedkeringen geplaatst (onder andere in de Maeslantkering) om de kwaliteit van onze waterkeringen te monitoren. Verder zijn er, in het kader van het Deltaprogramma, diverse nieuwe maatregelen voor de waterveiligheid op korte en lange termijn.

De zorg voor onze veiligheid op de weg en over het water vereist een intensieve en goede samenwerking. Provincies, waterschappen, gemeenten en kennisinstituten zijn vaste partners. Ook binnen WNZ zelf staan samenwerking en ontwikkeling centraal.

WNZ Verkenning en Planuitwerking
Bij de afdeling Verkenning en Planuitwerking (V&P) werken 45 collega’s van jong tot (iets) ouder met verschillende culturele achtergronden en een vrijwel gelijkwaardige verhouding in mannen en vrouwen.

Je collega’s werken in verschillende functies en rollen: projectmanagers en omgevingsmanagers, adviseurs en specialisten op het gebied van verkeer, omgevingsmanagement, smart mobility, ruimtelijke kwaliteit en vormgeving, ecologie, vastgoed en subsidies. Bij V&P werk je in en aan gevarieerde projecten in de planfase: aanleg of uitbreiding van infrastructuur, natuurmaatregelen, vervanging of renovatie van bruggen en tunnels. In je werk kom je in contact met uiteenlopende collega’s van andere RWS afdelingen, waardoor je onze bijzondere organisatie snel wat beter leert kennen.

Ook aan de informele kant van het werk wordt voldoende aandacht geschonken: uitjes met projectteams en met de afdeling. Er schijnen ook nog wat PUB-quizfanaten rond te lopen die altijd op zoek zijn naar nieuw talent!

Over de werkgever:
Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.


Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site