Adviseur waterbeheer

Rijkswaterstaat
Lelystad
32 - 36
€ 3.503 - € 5.343
Master/doctoraal
Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting
18-03-2023
11-04-2023

Functieomschrijving

Het weer in Nederland kan rare sprongen maken. Hele droge en zeer natte periodes wisselen elkaar af. Dit heeft impact op ons drinkwater, de landbouw en de natuur, maar ook op de scheepvaart, industrie en elektriciteitscentrales. Wil jij bijdragen aan het voorkomen en beperken van watertekorten en wateroverlast en het tegengaan van verzilting, nu en in de toekomst? Als adviseur waterbeheer speel jij hierin een doorslaggevende rol!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Binnen de afdeling maak je onderdeel uit van het cluster Operationeel Waterbeheer, dat bestaat uit 14 collega's. Waar het gaat om operationeel waterbeheer ondersteun jij je collega’s binnen Rijkswaterstaat (RWS) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bij hun werkzaamheden. Je adviseert de regio over de inzet van de natte kunstwerken, zoals bruggen, sluizen en stuwen, waarbij je rekening houdt met waterveiligheid, de gebruikers van het watersysteem, andere regio’s en duurzaamheid. Je adviseert de regio over maatregelen om de robuustheid van de huidige inrichting van het watersysteem te verbeteren.

Daarnaast ontwikkel je in teamverband redeneerlijnen om over de beheergrenzen van de waterbeheerders het maatschappelijk beste handelingsperspectief vast te stellen. Je legt verbanden tussen maatschappelijke ontwikkelingen en het operationele waterbeheer om de eventuele gevolgen en mogelijke maatregelen in beeld te brengen. Je draagt ook bij aan de implementatie en verbetering van het ‘instrument voor waterpeilbeheer' (IWP). Dit doe je samen met collega’s van regionale onderdelen en Verkeer- en Watermanagement (VWM). Het IWP biedt waterbeheerders actuele informatie op maat over peilbeheer en stofverspreiding en adviseert over beheersmaatregelen. En tot slot overzie je relevante kennisvragen en begeleid je opdrachten die daaruit voortvloeien aan kennisinstituten en marktpartijen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Jij bent een nieuwsgierige collega met kennis van het watersysteem in Nederland. Iemand die vakinhoudelijk gedreven is, en ook in het bijzonder haar of zijn collega’s in de operatie helpt en samen met anderen komt tot uitvoerbaar beleid. Gezien de grote variatie aan werkzaamheden vullen we het werkpakket definitief in op basis van de kennis en ervaring die jij meebrengt.

Je vindt het leuk om over actuele vraagstukken op het gebied van operationeel waterbeheer te adviseren. Dit doe je in nauwe samenwerking met andere afdelingen binnen Water, Verkeer en Leefomgeving en regionale onderdelen van Rijkswaterstaat. Ook de samenwerking met waterschappen is voor jou belangrijk. Je werkt in een kennisomgeving samen met Deltares, adviesbureaus en universiteiten. Daarbij neemt het belang van internationale contacten en kennisuitwisseling toe.

Werken in teamverband aan grote projecten zoals Klimaatbestendige Netwerken en diverse kennisprogramma’s geeft jouw voldoening. Een deel van je werk voer je uit op verschillende locaties in Nederland.

Wat wij aan jou waarderen
Je bouwt een relevant netwerk op en zet dit actief in. Dankzij je nieuwsgierige aard ontwikkel je steeds nieuwe kennis en geef je richting aan de kennisontwikkeling bij kennisinstellingen als Deltares, universiteiten en marktpartijen. De opgedane kennis wissel je intensief uit met je collega’s.

Dankzij je overtuigingskracht neem je anderen mee in jouw plannen en aanpak. Je bent nieuwsgierig en inhoudelijk gedreven. Je bent analytisch sterk, en plannen en organiseren gaat jou goed af. Daarnaast vind je het een uitdaging om nieuw ontwikkelde wetenschappelijke kennis te vertalen naar verbeteringen in het dagelijks operationeel beheer.

En gaat het om je eigen ontwikkeling? Dan heb je de ambitie om een echte inhoudelijke expert in je werkveld te worden.

Meer weten?
Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Wil je eerst inhoudelijk meer weten over de functie? Bel of app dan met Jelte Bosma, afdelingshoofd Water en Ruimtegebruik, via 06-21386707. Hij vertelt je graag meer.

Functie eisen

Arbeidsvoorwaarden

€ 3.503
€ 5.343
schaal 11
32
36
Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Vast contract voorafgegaan door een jaarcontract. Bij voldoende functioneren: na een jaar omzetting

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Wil jij even sporten in je lunchpauze? ‘s Middags je (klein)kind van school halen en ‘s avonds je werk afmaken? Een overleg online bijwonen vanuit huis, omdat er een loodgieter langskomt? Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Aanvullende details

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Jack Deng, adviseur Werving en Selectie
06-19907445
Contactpersoon vacature
Jelte Bosma, afdelingshoofd Water en Ruimtegebruik
06-21386707

De sollicitatieprocedure voor de vacature Adviseur waterbeheer verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)? Dit organisatieonderdeel is leidend in het denken over, en voorbereiden op, de grote transitievraagstukken, zoals klimaatadaptatie en circulariteit. WVL voorziet uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor een toekomstbestendig Nederland door kennis te (laten) ontwikkelen, te beheren en te delen.

WVL werkt hierin nauw samen met kennisinstituten, decentrale overheden en marktpartijen uit binnen- en buitenland. Vaak gaat het om schaarse, heel specifieke, kennis zoals duurzame en slimme mobiliteit, een aanpak voor zwerfafval rondom en onze wegen en in onze wateren, en innovaties als een circulair viaduct. Ook wordt onderzocht hoe in tijden van droogte, water beter vast kan worden gehouden. Verder monitort en analyseert WVL verkeersongevallen en optimaliseert het de veiligheid op en rond de wegen voor mensen, dieren en natuur.

In totaal werken ruim 900 mensen binnen WVL, verspreid over vier directies: Bedrijfsvoering, Inkoop & Prestatiemanagement, Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit, Veiligheid & Water en Leefomgeving.

Water en Ruimtegebruik
De afdeling Water en Ruimtegebruik ondersteunt Rijkswaterstaat en diverse directoraten-generaal met kennis en expertise over waterverdeling, zoetwatervoorziening, verzilting, ruimtelijke planning in het mariene milieu, en klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting. Op deze terreinen sturen wij het werk aan van kennisinstellingen, onderhouden we strategische allianties met overheden en (inter)nationale kennis- en waterbeheerders, en dragen we bij aan de totstandkoming en implementatie van uitvoerbaar Europees en nationaal beleid.

Sinds 2015 richten we ons op de uitvoering van de deltabeslissingen. Zo zorgen we er onder meer voor dat het waterniveau in onze wateren op peil is, de netwerken van Rijkswaterstaat klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht, en ons watermanagement continu verbetert. Kenmerkend is de inhoudelijke expertise die we leverden tijdens de droogte van 2018 en daarna. Dit leidde onder meer tot een juiste strategie voor de waterverdeling over de rivieren. Vervolgens namen we het voortouw bij de beleidsevaluatie en het vertalen van de geleerde lessen naar nieuw beleid en de operatie. Voor het Informatiepunt Leefomgeving handelen we inhoudelijke vragen op het terrein van water af.

Over de werkgever:
Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.


Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site