Wil jij helpen de internationale zeevaart te verduurzamen en wil jij bijdragen aan schonere zeeën en oceanen? Ben jij bereid te investeren in de toekomst van de Nederlandse zeevaart en samen met andere landen het verschil te maken? Doe dan met ons mee, en kom ons team versterken. Wat wij je kunnen bieden: interessant en maatschappelijk relevant werk, met een sterke internationale component binnen een collegiale en gezellige afdeling. Standplaats voor de vacature is Den Haag.
Wat ga je doen als Beleidsmedewerker schonere zeevaart?
Nederland kent een lange historie als zeevarende natie en de zeescheepvaart is nog altijd van groot belang voor ons land. Met de grootste haven van Europa (Rotterdam), één van de drukst bevaren zeeën voor de deur (Noordzee) en een aanzienlijk aantal schepen onder Nederlandse vlag, doet ons land mee op het wereldtoneel. De zeevaart staat de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen, waaronder de verduurzaming van de internationale zeevaart. Door de milieubelasting ervan terug te dringen, kunnen we de zeevaartsector in Nederland en daarbuiten klaar maken voor de toekomst.
Binnen de afdeling Zeevaart is het cluster Milieu actief, waar alle milieuonderwerpen worden opgepakt met als doel het voorkomen en terugdringen van de milieubelasting door zeeschepen. In de functie van Beleidsmedewerker schonere zeevaart zul jij, samen met je collega’s van het cluster, verantwoordelijk zijn voor de nationale en internationale inzet op een aantal milieuonderwerpen. Zo zul je bijdragen aan maatregelen om waterverontreiniging door scheepvaart terug te dringen, bijvoorbeeld door het voortouw te nemen om de vervuiling van de zeeën door plastic afval van schepen aan te pakken. Ook werk je aan het verbeteren van de mariene biodiversiteit, door te voorkomen dat invasieve soorten via de romp van schepen in Nederlandse wateren terecht komen. Daarnaast draag je vanuit scheepvaart bij aan een betere internationale bescherming van kwetsbare gebieden op zeeën en oceanen. En neem je het initiatief om de verstoring van het leven onder water als gevolg van onderwatergeluid door scheepvaart terug te dringen. Maar ook andere milieuonderwerpen kunnen, al naar gelang de politieke en maatschappelijke actualiteit, aan de orde komen.
Verduurzaming van de zeevaart gebeurt natuurlijk ook door de broeikasgasemissies ervan terug te dringen; met als doel een klimaatneutrale zeevaart in 2050. Aan die grote opgave werkt een apart programmateam; dit maakt geen onderdeel uit van deze vacature.
Al deze taken voer je uit in samenspraak met collega’s binnen en buiten de eigen afdeling. Maar ze vragen ook uitgebreide samenwerking met onderzoeksinstituten, non-gouvernementele organisaties en partijen uit de sector, zoals reders. Een groot deel van het werk doe je in internationaal verband. Soms bilateraal met bijvoorbeeld de Noordzeelanden, maar vaak op EU- en mondiaal niveau binnen de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), de VN-organisatie voor de zeescheepvaart. Dit maakt het werk divers; je ontwikkelt het Nederlandse beleid op jouw dossiers én vertegenwoordigt de Nederlandse inzet in verschillende internationale gremia.
Hoe werken wij?
Natuurlijk maken wij jou, als nieuwe collega, wegwijs in onze organisatie. We streven naar een hybride werkwijze waarbij we thuis werken én elkaar met regelmaat op ons kantoor in Den Haag treffen. Er heerst een open sfeer binnen de directie, waar hard wordt gewerkt en veel wordt gelachen. Iedereen staat voor elkaar klaar met raad en daad om bij te springen als dat nodig is.
Naast de eisen herken jezelf in de volgende eigenschappen:
Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.
Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.
De werkzaamheden van de directie Maritieme Zaken zijn op dit moment verdeeld over drie afdelingen: Zeevaart, Binnenvaart en Vaarwegen, en Zeehavens. Binnen de directie is sprake van een herschikking van taken, waarbij naar verwachting in de loop van 2023 twee nieuwe afdelingen zullen ontstaan: Multimodaal Goederenvervoer en Buisleidingen, en Duurzame Scheepvaart.
Jij komt te werken binnen de afdeling Zeevaart. Onze afdeling, waar ruim twintig collega’s werken, richt zich op een breed scala aan onderwerpen van de Nederlandse zeescheepvaart. Zoals de veiligheid van zeeschepen en de kustwateren, de aanpak van lucht- en watervervuiling door zeevaart, en de versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse maritieme sector. De aanpak van broeikasgasemissies door de zeescheepvaart is nu nog onderdeel van onze afdeling, maar zal in de loop van 2023 overgaan naar de nieuwe afdeling Duurzame Scheepvaart. Binnen de directie wordt veel over de grenzen van afdelingen heen samengewerkt.
Het werk is zowel nationaal als internationaal gericht. Zo werk je enerzijds met non-gouvernementele organisaties als een Stichting Noordzee of met collega’s van Rijkswaterstaat of andere departementen, en anderzijds met collega’s binnen de EU en de International Maritime Organization, de VN-organisatie voor de zeescheepvaart. De afdeling kent momenteel drie clusters: Economie, Milieu en Veiligheid. Jij zult vooral actief zijn binnen het cluster Milieu.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zet in op een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland. Daarom werkt het ministerie aan krachtige verbindingen over de weg, spoor, het water en door de lucht. En IenW beschermt tegen wateroverlast, zorgt voor de kwaliteit van lucht, water en bodem, en werkt aan het realiseren van een circulaire economie. Lees hier meer.
Talent als basis, diversiteit als kracht
IenW is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen we alle kandidaten die aan de in deze vacature gestelde eisen kunnen voldoen nadrukkelijk uit om te solliciteren.