Risicogericht en informatie gestuurd toezicht houden op onder meer transport, wonen en onze leefomgeving; dat is wat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet. Om dit goed te kunnen uitvoeren, onderzoek jij als data analist de kwantitatieve en soms kwalitatieve bronnen, signalen en trends op het gebied van milieu, transport en leefomgeving. Jij legt verbanden en signaleert risico’s zodat de ILT acties kan uitvoeren voor het verbeteren van veiligheid en duurzaamheid. Deze werkzaamheden verricht je vanuit Utrecht, Den Haag of vanuit huis.
Hoe jij bijdraagt in je rol
ILT werkt risicogericht en informatiegestuurd aan het toezicht op de leefomgeving en transport. De informatieketen is verantwoordelijk voor de realisatie van informatieproducten en functionaliteiten die deze aanpak ondersteunen.
Binnen een project voer jij analyses uit op basis van soms hele kleine en soms hele grote hoeveelheden kwantitatieve en kwalitatieve informatie. Hiervoor gebruik je databestanden die in het bezit zijn van de ILT of via externe databronnen. Je signaleert trends en geeft daarvan de risico’s en mogelijke gevolgen op lange termijn aan. Je durft met innovatieve ideeën te komen en deze in te brengen op verschillende niveaus. Het accent in je werk ligt op het analyseren van data en het presenteren ervan.
De analyse leg je vast in heldere en bondige rapportages of in de vorm van dashboards. Op basis van je analyse geef je adviezen aan onder andere projectleiders en inspecteurs over (accenten op) de inrichting van het toezicht en over mogelijk vervolgtoezicht. De focus van jouw adviezen is gericht op het maatschappelijk effect.
Dit is waar jij voldoening uit haalt
Werken met data én een maatschappelijke bijdrage leveren: daar haal jij je energie uit. En dat is precies wat je bij ons gaat doen. Net als jij hecht de ILT veel en steeds meer waarde aan data. Door data te verzamelen en te analyseren zijn we in staat om ons werk te verbeteren en het maatschappelijk effect te vergroten. Ben jij gedreven om proactief bij te dragen aan het realiseren van onze missie; werken aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen? Maak dan van deze vacature jouw nieuwe baan.
Geïnteresseerd? Solliciteer direct.
Of wil je nog wat meer weten over deze functie? Dat kan natuurlijk altijd. Neem vrijblijvend contact op met Steffie Szegedi, teamleider van team analyse 2, via 0615359710. Zij staat jou graag te woord!
Je herkent je in de volgende eigenschappen
Natuurlijk heb jij affiniteit met een van de volgende thema’s: milieu, transport, wonen en leefomgeving. Daarbij blink jij uit in accuraat werken en je gaat graag zelfstandig aan de slag. Als betrokken data analist leg je proactief contacten met collega’s, doorgrond je de informatie makkelijk en snel en kun je dwarsverbanden maken tussen verschillende gegevens. Daarnaast blijf je op de hoogte van wat er speelt binnen én buiten de Inspectie Leefomgeving en Transport. Je beschikt over goede schriftelijke vaardigheden, zodat je de juiste vertaalslag van ruwe data kunt maken naar overtuigende adviezen. Ook kun je goed schakelen tussen verschillende taken, denk je oplossingsgericht en ben je behulpzaam.
Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.
Hybride werken
Hybride werken is het uitgangspunt bij de ILT. Een goede balans voor jou tussen thuiswerken en op een locatie werken vinden wij belangrijk. Waar je werkt is afhankelijk van het soort werk, het teambelang en je eigen voorkeur. Voor thuiswerken kun je gebruikmaken van de thuiswerkvergoeding en voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.
Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.
Afdeling Data en Analyse
Voor het optimale verloop van de processen binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is het essentieel dat wij over de juiste informatie beschikken. De afdeling Data en Analyse ziet hier op toe. Onze afdeling bestaat uit 5 teams: de teams Analyse 1 en 2, het team Data, het team Informatie-Programmering, en het team Inspectieview.
Teams Analyse 1 en 2
De 2 teams Analyse verzorgen de reguliere strategische, tactische en operationele analyses. Het informatiegestuurd werken in het primaire ILT-proces bevorderen en ervoor zorgen dat de benodigde informatie beschikbaar is; dat is het doel van onze analisten, onderzoekers, data-analisten en medewerkers advisering. Dit doen we onder meer via gestandaardiseerde analyses van trends, effecten en risico’s. Onze bevindingen ontsluiten we via dashboards en rapportages. Ook ontwikkelen we nieuwe en repeterende analyseproducten. We adviseren over de doorvertaling van analyseproducten naar de organisatie en geven informatie die ondersteunt bij de inzet van effectgericht toezicht. Daarnaast evalueren we werkwijzen en brengen we het maatschappelijk effect ervan in beeld.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met 1.400 medewerkers zet de ILT zich dagelijks in voor een duurzame en veilige leefomgeving, veilig transport en het vertrouwen in publieke instellingen zoals woningcorporaties.
De ILT ziet erop toe dat zeer uiteenlopende doelgroepen een breed scala van wetten en regels naleven. Het aandachtsgebied van de ILT omvat ongeveer 160 onderwerpen waaronder geluidsoverlast in de luchtvaart, vaartijden in de binnenvaart, taxivergunningen, woningcorporaties, vervoer van gevaarlijke stoffen, afval, genetisch gemodificeerde organismen en energielabels van woningen.
We bewegen mee met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en zetten onze middelen in daar waar de risico’s voor de publieke belangen het grootst zijn. Een goed gebruik van data en andere informatie is sturend voor al onze werkzaamheden: van toezicht en vergunning- en dienstverlening tot opsporing en communicatie.
Samenwerken, leren door doen en constant verbeteren zijn onze sleutelwoorden. Medewerkers, leidinggevenden en teams krijgen de ruimte om talenten optimaal in te zetten, bevlogenheid te tonen en het verschil te maken. Welke eigenschappen wij zoeken in nieuwe medewerkers? De vaardigheid om te kunnen werken met diverse informatiebronnen, out-of-the-box kunnen denken bij toezichtsvraagstukken, de creativiteit hebben om vernieuwende methodes te bedenken en in te zetten, met lef onbekende paden durven bewandelen en overzicht kunnen houden.
Je bent welkom zoals je bent
De Inspectie Leefomgeving en Transport hecht grote waarde aan diversiteit. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten de denkkracht en handelingsperspectieven van een team. Het maakt niet uit waar je bent geboren, waar je in gelooft, hoe oud je bent en van wie je houdt. We zijn vooral nieuwsgierig naar jou.