Ben je mensgericht en maak je gemakkelijk een connectie? Wil je écht iets voor een ander betekenen? Wil je werken met een uitdagende doelgroep binnen de gesloten setting en binnen een dynamische organisatie? Lees dan snel verder, misschien ben jij wel de nieuwe groepsleider op één van de locaties van de RJJI!
In de RJJI verblijven jongeren in de leeftijd van gemiddeld 14 tot 23 jaar. Zij verblijven hier, omdat zij verdacht worden van het plegen van een strafbaar feit of omdat ze hier al voor veroordeeld zijn. In je team werk je nauw samen met andere groepsleiders en (senior) pedagogisch medewerkers, aangestuurd door een afdelingshoofd en een gedragswetenschapper.
Samen met je collega’s op de afdeling begeleid je de jongeren om de ontwikkeling van vaardigheden te bevorderen en hiermee de kans op herhaling van delict gedrag te verminderen. Het werk van een groepsleider bestaat uit verschillende taken. Je draagt zorgt voor een veilig pedagogisch leefklimaat en je handelt hierbij de-escalerend. Hierbij draag je ook bij aan het stabiliseren van de jongeren. Het waarborgen van de dagelijkse routine, de uitgezette structuur en de hygiëne van de leefomgeving van de jongeren is hierbij van groot belang. Daarnaast begeleid je groepsprocessen en neem je initiatief in het organiseren en stimuleren van groepsactiviteiten. Ook geef je uitvoering aan de leer- en behandeldoelen vanuit het perspectiefplan. In dit kader rapporteer je dagelijks over de groepsdynamische ontwikkelingen in het algemeen en de vorderingen van de individuele jongeren in het bijzonder.
Deze taak is leuk, maar ook zeker uitdagend. Onze jongeren hebben vaak veel meegemaakt in hun jeugd en mede hierdoor weinig vertrouwen in anderen en de hulpverlening. Daarnaast verblijven ze niet vrijwillig in onze inrichting. Voor onze jongeren is het daarom vaak moeilijk om open te staan voor behandeling en begeleiding. In het werk als groepsleider ga je elke dag opnieuw het contact aan. Bijvoorbeeld tijdens een individueel gesprek, een spelletje, koken of een wandeling naar onderwijs. Hierbij werk je ook samen met je collega’s en andere disciplines aan de leerdoelen. Regelmatig hebben de jongeren een gesprek met de gedragswetenschapper en ze krijgen therapie of een training aangeboden als dit nodig en passend is. Samen geef je de behandeling vorm.
Jongeren hebben een belangrijk netwerk om zich heen die wij graag betrekken bij de behandeling. Als groepsleider ontvang je ouders op de locatie en sta je ouders en andere betrokkenen te woord op de afdeling.
Onze jongeren hebben vaak een complexe problematiek, waardoor ze geneigd zijn om regels of de grenzen van personeel te overschrijden. Op dat moment is het van belang dat je stevig in je schoenen staat en niet hen, maar alleen hun gedrag afwijst. De sfeer kan op de afdeling snel omslaan en als groepsleider is het dan van belang dat je alert en scherp bent op aanwezige signalen. In de bejegening zijn rust, duidelijkheid en respect voor de ander als mens belangrijke waarden.
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Op 1 januari 2024 worden de salarissen met 1,5% verhoogd.
De Rijks Justitiële Jeugdinrichting (RJJI) bestaat uit vier locaties: De Hartelborgt in Spijkenisse, Den Hey-Acker in Breda, De Hunnerberg in Nijmegen en de tijdelijke locatie Horsterveen in Evertsoord.
De RJJI is een inrichting voor jeugdigen die op grond van een vrijheidsnemende maatregel worden opgevoed en begeleid. Jongeren kunnen hier geplaatst worden in een strafrechtelijk kader. De plaatsing geschiedt op basis van voorlopige hechtenis, jeugddetentie, vreemdelingenbewaring, nachtdetentie en zelfmelders.
De RJJI levert binnen de strafrecht- en jeugdzorgketen een bijdrage aan de ontwikkeling van maatschappelijk aanvaardbaar gedrag. Dit met behulp van pedagogische trajectprogramma’s die zijn gebaseerd op rust, regelmaat en structuur. Deze programma’s worden aangevuld met onderwijs, trainingen en een vrijetijds- en vormingsaanbod.
Zonder recht voelt niemand zich veilig, zonder veiligheid zijn je rechten onbeschermd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, met respect voor ieders levensstijl of opvattingen. Eveneens werkt JenV aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving door mensen rechtsbescherming te bieden en, waar nodig, in te grijpen.
Lees hier meer over het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
DJI is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 16.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra, detentiecentra en diverse landelijke diensten. Daarnaast koopt DJI bij particuliere instellingen zorg in voor de uitvoering van strafrechtelijke maatregelen, zoals tbs. Met 38 locaties verspreid over het land is DJI één van de grootste organisaties van Nederland. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.