Bijdragen aan de veiligheid van het wegvervoer en aan gelijkheid in de markt; dat is waar jij je op richt als inspecteur bedrijfsinspecties bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit doe je door te controleren of bedrijven hun processen goed op orde hebben en of de regels worden nageleefd. Je bent verantwoordelijk voor het toezicht op vervoersbedrijven in het goederen- en personenvervoer en via digitale en fysieke inspectiemethodes duik je in de verdachte zaken. Je werkt vanuit huis of vanuit het kantoor in Utrecht.
Hoe jij bijdraagt in je rol
Veel informatie is bij bedrijven digitaal beschikbaar. Daarom vraag jij hen om de gegevens digitaal aan te leveren, bijvoorbeeld over rij- en rusttijden. Je beoordeelt de aangeleverde informatie. Zie je een afwijkend beeld naar voren komen? Dan leg je de uitkomsten van het onderzoek terug bij het bedrijf en gaat indien nodig over tot actie. Op basis van jouw informatie wordt het bedrijf geïnspecteerd. Bij deze inspecties ligt de nadruk op het overtuigen van bedrijven om het juiste te doen. Naast de digitale 'on desk' werkzaamheden ga je naar bedrijven voor administratieve controles.
Je kijkt niet naar individuele incidenten, maar naar structuren en trends in de naleving. Tijdens een onderzoek binnen goederenvervoer stuit de organisatie bijvoorbeeld op vragen die te maken hebben met het manipuleren van een tachograaf. Dit signaal pak je op en breng je verder de organisatie in. Je bent in staat een probleem projectmatig op te pakken en om het in samenwerking met collega's op te lossen.
Digitaal toezicht is relatief nieuw binnen de ILT. Dit betekent dat de traditionele werkwijze van bedrijfsbezoeken en het fysiek controleren verandert. Naast de digitale inspecties ben jij ook bezig met internetonderzoek. Met jouw kennis en ervaring op het gebied van internettoezicht lever jij een bijdrage aan effectiever en efficiënter toezicht.
Dit is waar jij voldoening uit haalt
Een werkomgeving waar geen dag hetzelfde is, je zelfstandig werkt en veel vrijheid krijgt om je werkzaamheden in te delen: daar haal jij je energie uit. Je vindt het belangrijk om bij te dragen aan veilig wegvervoer in Nederland. Veranderingen vind je leuk, hierin zie je kansen voor het verder ontwikkelen van jouw werk. Je weet wanneer je me moet bewegen, maar durft ook je mening te geven. Met jouw enthousiasme kan het team de overgang maken naar inspecties die meer gericht zijn op gedragsverandering.
Meer weten?
Is jouw interesse gewekt? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie middels onderstaande button. Wil je eerst nog even sparren over de functie? Neem dan gerust contact op met George Koehorst, teamleider, via 06-21160628.
Ben je benieuwd naar het werk van jouw toekomstige collega's? Lees dan hier het verhaal van Martijn Klaassen, projectleider digitaal inspecteren.
Je herkent je in de volgende eigenschappen
Besluiten nemen, ook als deze een grote impact hebben, is waar jij goed in bent. Je staat bekend als netwerker en legt makkelijk contact met anderen zowel intern als extern. Je bent goed in staat om met diverse stakeholders, zoals bedrijfseigenaren, te communiceren. Je krijgt energie van het doen van research en het doorlichten van processen en bent in staat je bevindingen helder te rapporteren. Jij voelt goed aan wanneer je me moet bewegen en wanneer je standvastig moet zijn.
Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.
Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.
Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.
De afdeling Toezicht Marktordening wil de leefomgeving van burgers beschermen tegen ondeugdelijke diensten en producten van bedrijven of individuen. We letten daarbij op de aspecten veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. We willen met onze inspecties voorkomen dat bedrijven of individuen die de regels overtreden daar economisch voordeel uithalen. We staan dus ook voor een gelijk speelveld. De afdeling bestaat uit 8 teams: 2 teams Digitale- en Bedrijfsinspecties, het team Goederenvervoer Weg, het team Personenvervoer Weg, het team Specialistische Handhaving en drie teams Producttoezicht. Wij houden toezicht op het goederen- en personenvervoer en op een divers scala aan producten, zoals asbest, vuurwerk, verkeers- en bouwproducten en energielabels.
We werken binnen de afdeling nauw samen met 3 programma’s van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), namelijk met het programma Marktwerking Taxi, het programma Slim en Veilig Goederenvervoer over de weg en het programma Duurzame Producten.
2 teams Digitale- en Bedrijfsinspecties
Deze 2 teams houden toezicht op de naleving van de wetgeving voor wegvervoer (goederen- en personenvervoer) en de wetgeving voor markttoezicht op producten. We voeren hiervoor bedrijfsinspecties uit. Dit zijn zowel administratieve controles als audits. We maken bij het toezicht in het wegvervoer de transitie naar digitaal toezicht op bedrijven. Dit doen we bijvoorbeeld door gebruik te maken van de gegevens van de digitale tachograaf of de boordcomputer taxi en taxiweegbrug. Aan het markttoezicht op producten dragen we bij door onze expertise in te zetten op het gebied van internetonderzoek en audits. We zetten samen met de andere teams sterk in op digitalisering en het bereiken van (deels of volledig) geautomatiseerd toezicht.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met 1.400 medewerkers zet de ILT zich dagelijks in voor een duurzame en veilige leefomgeving, veilig transport en het vertrouwen in publieke instellingen zoals woningcorporaties.
De ILT ziet erop toe dat zeer uiteenlopende doelgroepen een breed scala van wetten en regels naleven. Het aandachtsgebied van de ILT omvat ongeveer 160 onderwerpen waaronder geluidsoverlast in de luchtvaart, vaartijden in de binnenvaart, taxivergunningen, woningcorporaties, vervoer van gevaarlijke stoffen, afval, genetisch gemodificeerde organismen en energielabels van woningen.
We bewegen mee met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en zetten onze middelen in daar waar de risico’s voor de publieke belangen het grootst zijn. Een goed gebruik van data en andere informatie is sturend voor al onze werkzaamheden: van toezicht en vergunning- en dienstverlening tot opsporing en communicatie.
Samenwerken, leren door doen en constant verbeteren zijn onze sleutelwoorden. Medewerkers, leidinggevenden en teams krijgen de ruimte om talenten optimaal in te zetten, bevlogenheid te tonen en het verschil te maken. Welke eigenschappen wij zoeken in nieuwe medewerkers? De vaardigheid om te kunnen werken met diverse informatiebronnen, out-of-the-box kunnen denken bij toezichtsvraagstukken, de creativiteit hebben om vernieuwende methodes te bedenken en in te zetten, met lef onbekende paden durven bewandelen en overzicht kunnen houden.
Je bent welkom zoals je bent
De Inspectie Leefomgeving en Transport hecht grote waarde aan diversiteit. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten de denkkracht en handelingsperspectieven van een team. Het maakt niet uit waar je bent geboren, waar je in gelooft, hoe oud je bent en van wie je houdt. We zijn vooral nieuwsgierig naar jou.