Ben jij degene die iets wil betekenen voor een doelgroep die vanwege veelvuldig delict gedrag veroordeeld is tot de maatregel Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD)? Dan is de functie Senior zorg- en behandelinrichtingswerker geknipt voor jou.
Binnen de ISD te JC Zaanstad geef jij gedetineerden (deelnemers) een kans om weer aan een delict vrije toekomst te werken, hierdoor heb je ook nog eens een stevig aandeel in een veiligere samenleving voor iedereen.
Als Senior zorg- en behandelinrichtingswerker ISD ben je medeverantwoordelijk voor de bewaring en beveiliging van deelnemers. Je richt je op de intensieve individuele begeleiding van en zorg aan deelnemers in hun leefsituaties en bij activiteiten. Hoe
jouw werkdagen verlopen is lastig te voorspellen. Je bent samen met andere (Senior) zorg- en behandelinrichtingswerkers ISD namelijk verantwoordelijk voor een afdeling deelnemers met uiteenlopende problemen, vaak met een dubbele diagnose
(verslavingen psychiatrische problemen, LVB). Iedere deelnemer heeft baat bij een benadering op maat. Waar je de een het beste helpt met duidelijkheid en structuur, is voor een ander juist een ondersteunend gesprek van belang.
Je begint de werkdag met een overleg met de collega’s van je afdeling om de dienst voor te bespreken en de rapportages te lezen. Daarna begeleid je bij aanvang van het dagprogramma de deelnemers bij de individuele- en groepsactiviteiten. Zo ga je met ze naar o.a. de bibliotheek, sportruimte of luchtplaats. Ook zorg je dat iedereen op tijd de medicatie inneemt en bereid je ze voor op afspraken, zoals bezoek of het vervoer richting de rechtbank. Tevens begeleidt je verloven van deelnemers en/of breng je deelnemers met de bedrijfsbus naar hun werkvoorziening. Voor het goed verlopen van het dagprogramma is het belangrijk dat je als Senior zorg- en behandelinrichtingswerker ISD methodisch werkt en structuur en duidelijkheid biedt aan de deelnemers. In je bejegening ben je consequent en voorspelbaar. Verder zorg je dat de veiligheid op de afdeling continu gewaarborgd is, voor je collega’s, jezelf en de deelnemers.
Je staat de hele dag in contact met de deelnemers op de afdeling en bent mentor van een aantal van hen, je rapporteert zowel mondeling als schriftelijk je observaties en gemaakte afspraken m.b.t de deelnemers. Als lid van het multidisciplinaire team ben je dan ook nauw betrokken bij de begeleidingsvraag van de deelnemers van jouw afdeling. Kortom: jij zorgt er mede voor dat de detentie van de deelnemer zo goed mogelijk verloopt, op álle fronten.
Vanuit jouw kennis en ervaring zet jij je als Senior zorg- en behandelinrichtingswerker ISD in voor het optimaliseren van werkprocessen. Je ziet erop toe dat de continuïteit van de dagelijkse zorg is gewaarborgd en bevordert de deskundigheid en
professionaliteit van het team. Ook neem je enkele taken op je die de kerntaken van de afdeling overstijgen.
Ga je bij ons aan de slag? Dan volg je in het eerste halfjaar de Basis Beroepsopleiding, waarin onder meer de disciplines en processen binnen het Justitieel Complex en ISD aan bod komen. Daarnaast is er binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen veel
aandacht voor het up-to-date houden van de kennis en vaardigheden van alle medewerkers, dit is o.a. mogelijk middels elearningmodules. En wil je graag doorgroeien? Geef het dan vooral aan!
Meggi over haar baan als senior forensisch therapeutisch medewerker in het Justitieel Complex Zaanstad.
“Ik begeleid zoveel verschillende mensen, met elk hun eigen probleem, achtergrond of verhaal. De mooiste momenten van mijn werk? Als de mannen uit zichzelf naar me toe komen voor een praatje en ik merk dat ze tot rust komen. Ook mijn team maakt dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. We werken vanuit gelijkwaardigheid en iedereen staat open voor nieuwe ideeën. Zo zetten we ons in voor een zorggerichte omgeving voor gedetineerden.”
Lees hier het hele interview met Meggi
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) is toekomstbestendig en geschikt voor meerpersoonscelgebruik. De vestiging biedt plaats aan meer dan 1000 justitiabelen in zowel een Huis van Bewaring als Gevangenisregime, in de ISD en patiënten in het PPC. Het JC Zaanstad biedt een detentieklimaat waarin zelfredzaamheid, zelfstandigheid en flexibiliteit centraal staan voor justitiabelen, personeel en de organisatie. Hiermee draagt het JC Zaanstad actief bij aan de veiligheid van de samenleving en terugdringen van de recidive.
De kracht van het JC Zaanstad is het gericht zijn op ontwikkeling; dit geldt voor justitiabelen, de organisatie en medewerkers. Samen met de justitiabele bouwt het JC Zaanstad aan de toekomst door te kijken naar gedrag, kennis en vaardigheden. Een justitiabele zal op basis van zijn gedrag in een programma geplaatst worden wat hij zelf kan samenstellen. Hij kan promoveren of degraderen afhankelijk van zijn gedragingen. Hier zijn ook eventuele vrijheden van afhankelijk. De justitiabele zal waar mogelijk zeggenschap en regelruimte krijgen. Zelfredzaamheid wordt gestimuleerd waarbij we ondersteunen waar nodig.
Personeel en organisatie
Het personeel van het JCZ is de belangrijkste schakel om doelstellingen te behalen. JCZ investeert in goede werksfeer en persoonlijke ontwikkeling met doorgroeimogelijkheden. Elke medewerker draagt als lid van een team verantwoordelijkheid voor de te behalen resultaten in het werk, benodigde kennis en bijbehorende gedragingen. Flexibiliteit in het werk, gericht zijn op (eigen) ontwikkeling en een gezonde balans tussen leiding accepteren en eigen regelruimte horen daarbij.
Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.
Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.