De gedetineerden in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden verblijven in kleine groepen op een afdeling. Samen met andere (verpleegkundig) forensisch therapeutisch medewerkers, ook wel bekend als (verpleegkundig) zorg en behandel inrichtingswerkers, begeleid je een vaste groep gedetineerden. De gedetineerden kampen vaak met uiteenlopende psychiatrische problemen, waardoor ze behoefte hebben aan een behandeling en benadering op maat.
Binnen het PPC ben je werkzaam op een leefafdeling. Op een afdeling, crisis of regulier, verblijven ongeveer twaalf gedetineerde patiënten. Zij hebben last van complexe psychiatrische problematiek. Denk aan psychotische stoornissen, verstandelijke beperkingen, verslavingen, persoonlijkheidsstoornissen, suïcidaliteit of een combinatie daarvan. Aan jou om de dagelijkse begeleiding en toezicht te bieden bij individuele en groepsactiviteiten, zoals luchten of sporten. De hele dag sta je in contact met jouw groep gedetineerden, waardoor je collega’s veel waarde hechten aan jouw bevindingen d.m.v. onder andere een intensieve observatie van de gedetineerden.
Van enkele gedetineerden ben je mentor, waarbij je onder andere medeverantwoordelijk bent voor hun behandelplan. Je taken als mentor zijn o.a. het onderhouden van contact met de patiënt door middel van mentorgesprekken. In samenspraak met de gedetineerde stel je een begeleidingsplan en signaleringsplan op. Je bevindingen en uitkomsten rapporteer je en maak je bespreekbaar tijdens een overdracht en/of Multi Disciplinair Overleg. Daarnaast neem je deel aan de behandelplanbesprekingen.
Ook draai je regelmatig verpleegkundige diensten binnen het PPC, waarbij je jouw medische expertise inzet voor meerdere afdelingen. Op die momenten ben je (telefonisch) bereikbaar voor vragen van collega’s, bijvoorbeeld als een gedetineerde acute medische klachten heeft. Aan jou de taak om een eerste inschatting te maken en te beslissen over het vervolg, bijvoorbeeld of we een huisarts moeten raadplegen. Je kunt je voorstellen dat samenwerken met je collega’s, de justitieel verpleegkundigen, hier ook onderdeel van uit maakt. Of je wordt betrokken bij een dwangprocedure wanneer iemand psychisch ontregelt, waarbij jij de medicatie toedient.
Bij opnames in avonduren voer jij een kort intakegesprek met de nieuwe gedetineerden om hun lichamelijke en geestelijke toestand te bepalen, waarna je vervolgens de dienstdoende psychiater verslag uitbrengt van jouw bevindingen en onderneemt indien nodig verdere acties. Verder ben je voor je collega’s zorg behandel inrichtingswerker een aanspreekpunt m.b.t. jouw specialistische kennis van psychiatrische ziektebeelden en somatische ziektebeelden.
Niels over zijn baan als verpleegkundig zorg- en behandel inrichtingswerker bij de PI Haaglanden:
“Het mooiste van mijn werk vind ik de successen die ik met iemand kan behalen. Dat zit ‘m soms in kleine dingen. Alleen al het feit dat een voormalige zorgmijder inziet dat hij medicatie nodig heeft, is een belangrijke stap voorwaarts. Daar doe ik het voor, die positieve verandering. Deze mannen hebben weliswaar een delict gepleegd, maar zijn vanwege hun psychiatrische problematiek ook heel kwetsbaar en hebben de juiste zorg en hulp nodig. Mooi toch, dat ik ze die kan bieden?”. Lees hier het volledige interview met Niels.
Dit is jouw kracht:
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Locatie Scheveningen van de penitentiaire inrichting Haaglanden bestaat uit het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) en het justitieel centrum voor somatische zorg (JCvSZ). Ook herbergt de locatie de detentie-units van de internationale organisaties.
Het PPC Haaglanden is een diagnostiek en behandelcentrum voor patiënten met een justitiële titel, die lijden aan een ernstige psychiatrische aandoening en voor wie geen zorg op een andere wijze te organiseren valt.
PI Haaglanden heeft een korte film gemaakt waarmee je een beeld krijgt van het complex en onze verschillende functies, afdelingen en werkzaamheden. Je kunt het filmpje bekijken via het volgende linkje: https://www.dji.nl/documenten/videos/2020/10/15/pi-haaglanden
Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.
Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.