Wetenschappelijk Medewerker Bacteriologie met affiniteit voor Beleid

NVWA
Wageningen
32 - 36
€ 4.092 - € 6.045
Master/doctoraal
23-09-2022
21-10-2022

Functieomschrijving

Wil jij graag bijdragen aan het buiten Europa houden van plantenziekten en -plagen die schadelijk kunnen zijn voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector? Bezit jij veel kennis van bacteriën die schadelijk zijn voor planten en kun je die kennis ook op een enthousiaste manier overdragen? Ben jij bereid jouw ervaring en expertise in te zetten voor een goede samenwerking binnen het team? Werk jij zorgvuldig, accuraat en goed georganiseerd? Dan is deze functie als wetenschappelijk medewerker bacteriologie bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) echt iets voor jou!

Wat ga je doen?

Als Wetenschappelijk medewerker bacteriologie kom je te werken bij de directie Handhaven, divisie Laboratoria van de NVWA, in team 1 van het Nederlands Instituut voor Vectoren, Invasieve planten en Plantgezondheid (NIVIP). Het vakgebied Bacteriologie, dat zich binnen team 1 bevindt, bestaat uit 11 enthousiaste collega’s. Als wetenschappelijk medewerker Bacteriologie volg jij de taxonomisch wetenschappelijke literatuur van plantschadelijke bacteriën op de voet én onderhoud je een (inter)nationaal netwerk op het gebied van diagnostiek van deze bacteriën.

Je zet je kennis en expertise in op het snijvlak van wetenschap en beleid om antwoorden op fytosanitaire beleidsvraagstukken te kunnen geven. Je gebruikt (wetenschappelijke) literatuur onder andere voor advies over de potentiële fytosanitaire risico’s van plantschadelijke bacteriën in relatie tot de wereldwijde handel in planten en plantaardige producten. Samen met collega's van andere afdelingen schrijf jij mee aan datasheets, risicobeoordelingen, draaiboeken of een eliminatiescenario voor deze bacteriën. Daarnaast draag jij bij aan het leveren van beleidsadvies over risicobeheersing bij het afgeven van exportgaranties bij zowel interne partijen binnen de NVWA als externe partijen waaronder het Ministerie van LNV, de Europese Unie en terrein beherende organisaties. Verder speel je een belangrijke inhoudelijke rol als er binnen het vakgebied bacteriologie bijzondere vondsten worden gedaan en uitbraken plaatsvinden. Zo help jij Nederland en Europa vrij te houden van de meest plantschadelijke bacteriën.

Naast je adviserende rol ben je onder meer medeverantwoordelijk voor het onderhouden en ontwikkelen van het kwaliteitssysteem en het uitvoeren van audits onder een ISO 17025-accreditatie. Verder fungeer je als auditor bij externe laboratoria op het gebied van ISO17025 en 2019/2072 en beoordeel je hun processen en werkwijzen. Samen met de vakgebiedsleider lever je inhoudelijk input voor het Europees Referentie Laboratorium voor Bacteriën. Je draagt graag kennis over en pakt een sturende rol in het verzorgen van opleidingen over plantschadelijke bacteriën zowel aan externe zuster partijen uit andere landen maar als ook aan inspecteurs binnen en buiten de NVWA.

Als je op zoek bent naar een wetenschappelijk interessante functie op het gebied van plantschadelijke bacteriën waarbij je werkt op het snijvlak van wetenschap, beleid en kennisoverdracht dan kijken we uit naar jouw sollicitatie.

Functie eisen

Jouw functie is afwisselend en je krijgt veel vrijheid om zelf invulling te geven aan je werk, waarbij stressbestendigheid en planningsvaardigheid belangrijke eigenschappen zijn. Qua persoonlijkheid ben je iemand met een praktische instelling, die affiniteit heeft met beleidsrelevant onderzoek en die zich weet te bewegen in een politiek gestuurde organisatie. Je straalt enthousiasme uit en weet mensen te verbinden en te motiveren. Je hebt een groot (internationaal) netwerk in het werkveld van plantschadelijke bacteriën en je legt makkelijk contacten in het werkveld.

Daarnaast zien wij graag het volgende:

Competenties

Arbeidsvoorwaarden

€ 4.092
€ 6.045
schaal 12
32
36
Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Waar kom je te werken?

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

Aanvullende details

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
solliciteren@minezk.nl
Contactpersoon vacature
Erik Souer, Manager team NRC 1
06-15430806
Maria Vlami, Sr. wetenschappelijk medewerker
06-15891907

De sollicitatieprocedure voor de vacature Wetenschappelijk Medewerker Bacteriologie met affiniteit voor Beleid verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
HH/LAB/NRC/01

Het Nederlands Instituut voor Vectoren, Invasieve planten en Plantgezondheid (NIVIP) is binnen de NVWA hét kenniscentrum voor plantenziekten en -plagen, vectoren en invasieve planten. De afdeling beschikt over moderne laboratorium- en kasfaciliteiten, die het mogelijk maken om diagnostiek en onderzoek uit te voeren aan deze organismen. Je komt te werken in een divers team van enthousiaste en bevlogen specialisten, die kennis leveren over schadelijke organismen, zowel op het gebied van de diagnostiek als biologie, epidemiologie en taxonomie.

Vanuit de specifieke vakkennis wordt informatie gegeven over het bestrijden en beheersen van uitbraken en de potentiële risico’s van plantenziekten en plaagorganismen, in relatie tot de wereldwijde handel in planten en plantaardige producten. Hiervoor worden contacten gelegd en onderhouden met onderzoekers, bedrijven en beleidsmedewerkers in binnen- en buitenland.
Het NIVIP is geaccrediteerd volgens ISO 17025.

De afdeling bestaat uit vijf teams:
Team 1: Bacteriologie, Invasieve planten en Kassen.
Team 2: Entomologie, Nematologie, ARBO en biologische veiligheid.
Team 3: Mycologie en Moleculaire biologie diagnostiek.
Team 4: Virologie en Monsteradministratie.
Team 5: Centrum monitoring vectoren en Moleculaire biologie onderzoek.

Het NIVIP is een kennisgeoriënteerde afdeling. We bieden je dan ook goede faciliteiten om je kennis te verdiepen of te verbreden middels een opleiding en eventueel bezoeken aan congressen en zusterorganisaties.

Over de werkgever:
Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)

We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consumenten vertrouwen we daar gewoon op, we nemen het als vanzelfsprekend. En als dat niet zo is, is het land in rep en roer. En terecht. We zijn tenslotte een geciviliseerd en welvarend land.

Maar we vergeten soms dat bedrijven dagelijks hard werken aan die hoge standaard. Dat het voor ondernemers een hele toer is om aan alle geldende wet- en regelgeving te voldoen. We vergeten ook dat de overheid daarop toe ziet. Want veiligheid klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet.

Wat is de NVWA?
De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken dagelijks hard om die standaard te behouden. In gesprek met ondernemers in de horeca, de slachterijen, de plantenteelt en met andere producenten ziet de NVWA toe op de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, natuur en milieu. Met (inter)nationale wet- en regelgeving in de hand. We gaan uit van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op. In het belang van de samenleving. Zo houden we de risico’s klein.

Wat doet de NVWA?
Het werkterrein van de NVWA is breed. Daarom kijken wij scherp waar de grootste risico’s zitten en waar toezicht het hardst nodig is. Zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren. Met inspecties, laboratorium- en opsporingsonderzoeken en communicatie stimuleren we ondernemers zich aan de regels te houden. Zij moeten hun zaken goed op orde hebben, zodat gezondheid, veiligheid en kwaliteit voor mens, dier en natuur voortdurend verzekerd is.
Om import en export mogelijk te maken, voeren we ook keuringen uit. Bedrijven die zich aan de wettelijke bepalingen houden, kunnen hun producten en dieren veilig in de handel brengen. Want met een goede naleving van de wetten en regels versterken zij zowel het vertrouwen in hun eigen producten, als de handelspositie van Nederland.

Waar staat de NVWA voor?
De NVWA staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. De Rijksoverheid streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever. Dat maakt het werk waardevol en uitdagend.

De NVWA is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit vier directies: Handhaven, Keuren, Strategie en Interne Organisatie.


Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site