Afdelingsmanager Data

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
o.a. Den Haag
€ 6.074 - € 8.534
Master/doctoraal
16-04-2024
08-05-2024nog 3 dagen

Functieomschrijving

Wil jij leidinggeven in een organisatie die staat voor een sterker en duurzamer Nederland? Ben jij een leider die mensen vertrouwen geeft waardoor ze optimaal hun vakmanschap kunnen inzetten? Ben jij een thought leader op het gebied van data? Dan komen we graag met jou in contact! 

 

Jouw nieuwe functie

We zoeken een afdelingsmanager voor de afdeling Data, die ook als plaatsvervangend Chief Data Officer (CDO) optreedt. Dat betekent dat je leiding gaat geven aan een afdeling van ongeveer 120 fte. Jij stimuleert het datagedreven werken binnen RVO maximaal en zorgt voor een strategischer gebruik van data. We willen een innovatieve, ondernemende organisatie zijn, innovatie op het gebied van datamanagement is daarbij heel belangrijk. Daarom zoek jij elke dag naar innovatiemogelijkheden, en help je met de doorontwikkeling en verdere professionalisering van de inzet van data. Daarbij pas je natuurlijk wel de huidige kaders en richtlijnen voor verantwoord datagebruik toe. 

 

En dat is nog niet alles: we hebben binnen RVO ook een nieuwe data governance vastgesteld en het is aan jou om deze verder te implementeren en te borgen. De afdeling Data valt vanaf 1 januari 2025 onder de hoofddirecteur Transities. Je werkt dus hard aan een nieuwe beweging binnen RVO. Je zoekt daarvoor samenwerking met alle relevante stakeholders binnen andere ministeries en Rijksbrede CDO’s en CIO’s op.

 

De werkzaamheden nog even op een rij:

Functie eisen

Je bent wat ze noemen een thought leader en je weet hoe datagedreven werken in een grote publieke dienstverleningsorganisatie te organiseren. Je zorgt voor inspiratie en verbinding. Je bent een echte people manager, conform het RVO Leiderschapsprofiel. Je benut het talent van jouw teamleden optimaal. Daarvoor moedig je samenwerking aan tussen verschillende teams. Je bent een integrale, resultaatgerichte verandermanager met overtuigingskracht.

 

Wat we verder graag zien?

Arbeidsvoorwaarden

€ 6.074
€ 8.534
schaal 15
36
Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Wat bieden we?

Wil jij je als publiek leider inzetten voor het algemeen belang en iets betekenen voor de samenleving? Word jij enthousiast van de uitdagingen die horen bij deze functie? Krijg jij de juiste mensen en partijen in beweging? Weet jij wat er speelt en kun je daar respectvol op acteren? Ben jij gemotiveerd om je in te zetten voor deze maatschappelijke opgave en ben jij in staat daarbij resultaten te behalen? Dan komen we graag met jou in contact. 

Arbeidsvoorwaarden
Bovenop je salaris ontvang je 16,37% als Individueel Keuzebudget (IKB). Onderdeel daarvan is 8% vakantiegeld. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. De uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden voor de Algemene Bestuursdienst zijn onderdeel van de CAO Rijk.
Ook ontvang je een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer. De rijksoverheid werkt hybride dus vanuit kantoor, op afstand vanuit huis of op een andere plek. Daarbij kun je rekenen op uitstekende thuiswerkvoorzieningen.

Begeleiding
En we bieden meer: er ligt een uitgebreid inwerkprogramma voor je klaar en je krijgt goede begeleiding. Daarbij inventariseren we samen waar je behoefte aan hebt. Zo zorgen we ervoor dat je je niet alleen welkom, maar ook thuis voelt op je nieuwe werkplek – óók als je nog niet eerder bij de Rijksoverheid gewerkt hebt.

Ontwikkeling
Verder hechten we sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling; we bieden al onze medewerkers hiervoor budget, tijd en aandacht. Daarnaast biedt het DGABD een mooi en afwisselend programma, speciaal voor leidinggevenden binnen de Rijksoverheid, zie www.algemenebestuursdienst.nl/professionele-ontwikkeling. Voor specifieke behoeften bieden we bovendien maatwerkmogelijkheden.

Aanvullende details

Publiek Leiderschap
Deze functie vraagt om zichtbaar publiek leiderschap. Als publiek leider stuur je op het realiseren van de maatschappelijke opgaven. Volgens de rijksbrede visie op publiek leiderschap heb je daarbij drie rollen: maatschappelijk partner, politiek adviseur en manager in je eigen organisatie. En je staat altijd voor de drie kernwaarden: gedeeld leiderschap, responsiviteit en morele motivatie.

Wil je weten of publiek leiderschap bij je past? Kijk dan hier.
Publieke leiders binnen de Rijksoverheid (vanaf salarisschaal 15) vormen met elkaar de Algemene Bestuursdienst (ABD). Zij ontmoeten elkaar voor uitwisseling van kennis en ervaring, en voor de permanente persoonlijke ontwikkeling die voorwaarde is voor duurzame inzetbaarheid. 

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Alinda Lamein, MD-Consultant DGABD
06-31019927
alinda.lamein@minbzk.nl
Contactpersoon vacature
Mariska Schiphorst, wnd. directeur Klant, Advies en Informatie (Afwezig van 29 april tm 6 mei)
06-25083568
mariska.schiphorst@rvo.nl
Lisette Broersen, hoofddirecteur Transities (Afwezig van 29 april tm 10 mei)
06-11599162
lisette.broersen@rvo.nl

De sollicitatieprocedure voor de vacature Afdelingsmanager Data verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
Afdeling Data

Alle taakgebieden van de hoofddirectie Transities werken nauw met elkaar samen en dat doen ze ook met de ander onderdelen van RVO. Deze integrale werkwijze komt op onderstaande manier terug:

 

De afdeling Data richt zich op de organisatiebrede inzet van data door het vaststellen van beleid, kaders en richtlijnen en door het leveren van dataproducten en -diensten, zoals business intelligence en advanced analytics, ter realisatie van de ambitie en strategie van RVO. Daarnaast stimuleert en activeert de afdeling het datagedreven werken binnen RVO en faciliteert zij de hele organisatie met coaching, begeleiding en advies. De afdeling Data borgt de kwaliteit, de juridische aspecten en het ethisch gebruik van data binnen RVO en gaat daartoe de samenwerking aan met interne en externe partners. Deze afdeling rapporteert vanaf januari 2025 direct aan de CDO (hoofddirecteur Transities). Dit jaar valt de afdeling Data onder de directie Klant, Advies en Informatie. De afdeling Data bestaat uit 117 fte.

 

Teams binnen de afdeling: 

CDO Office 
De CDO Office is verantwoordelijk voor de data governance van RVO. Het team zorgt voor beleid, kaders, richtlijnen en afspraken voor het verantwoord omgaan met data binnen RVO en ondersteunt de gehele organisatie bij de implementatie daarvan. De CDO Office is aanspreekpunt voor de datastrategie en ontwikkelt een visie op de rol van data voor RVO. Daarnaast stimuleert het team het datagedreven werken binnen RVO en werkt het daartoe samen met interne en externe partners. 

 

Enterprise Data Management (1+2) 
Enterprise Data Management (EDM) is verantwoordelijk voor alle activiteiten die zijn gericht op het zorgvuldig, logisch, bedrijfsmatig en verantwoord organiseren van data. Daartoe zorgt EDM voor ontwikkeling en beheer van het Enterprise Datawarehouse (EDWH), het ontsluiten en beheren van (interne en/of externe) brondata, het integreren van data en ontwikkelen van datasets. Ook het beschikbaar stellen van data voor externe partijen op basis van wettelijke kaders is onderdeel van dit functiegebied. Het EDM-team is verantwoordelijk voor de ondersteuning op het data- en analyticsplatform en de diverse data- en analyticssoftware (o.a. SAS, ESRI). Bij al deze activiteiten richt EDM zich op het verbeteren van metadata, kwaliteit en documentatie. 

 

Analytics 1+2 
Het team Analytics levert dataproducten en -diensten die opdrachtoverstijgend, complex en/of politiek gevoelig zijn, gericht op het vergroten van de maatschappelijke impact van RVO en de monitoring daarvan. Deze teams geven inzicht vanuit beschikbare data op het totale portfolio van RVO en wordt aan de voorkant en gedurende de opdracht- en opgavecyclus betrokken. Daarnaast ondersteunt het team Analytics andere onderdelen van RVO door coaching, begeleiding en adviezen en ontwikkelt het nieuwe toepassingen voor gebruik in de organisatie. Het team is verantwoordelijk voor de ondersteuning van data-analyse binnen RVO en onderhoudt daartoe een aantal datacommunities, waaronder de data science-netwerk.
 

Over de werkgever:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

 

Vandaag werken aan de wereld van morgen.
De wereld verandert elke dag en wij veranderen mee. Met meer dan 6.000 RVO’ers werken we iedere dag aan morgen. We ondersteunen, adviseren en stimuleren ondernemend Nederland. We helpen met innoveren en verduurzamen. Nationaal en internationaal, want ons werk stopt niet bij de grens. Samen werken we aan: 

 

Het zijn grote uitdagingen, maar wij geloven dat het mogelijk is. Daarom verbinden we ondernemers, overheden en organisaties om te bouwen aan het Nederland van morgen. 
We doen het samen. 

 

Wat doen we?
Wij maken overheidsbeleid bereikbaar en uitvoerbaar. Van voorlichting, advies en financiering tot het bieden van een luisterend oor voor ondernemers en organisaties. En dat is nog maar een klein onderdeel van wat we doen. Ondernemend Nederland is ontzettend veelzijdig en daarom zijn wij dat ook.

 

Divers maakt beter.

Met enorme uitdagingen op komst, is het juiste talent aan boord hebben belangrijk. Het maakt bij ons niet uit wie je bent. Wij kijken naar wat je kunt en waar jouw ambities liggen. Om de wereld duurzamer te maken hebben we ideeën nodig uit alle hoeken van de samenleving. Daarom hebben we voor iedereen plaats bij RVO, zolang je maar nieuwsgierig en ondernemend bent. We geven je vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Want zo boek jij de mooiste resultaten. Voor jezelf, voor ondernemers en voor morgen.

 

Hoofddirectie Transities
Onze missie is duidelijk: we hebben de ambitie om maatschappelijke impact te vergroten. Daarom werken we in drie directies aan:

 

We werken nauw samen met opdrachtgevers, partners en collega’s om consistentie en samenhang aan te brengen in de opdrachtenportefeuille. We brengen kennis, inzichten en data rond transities en opgaven bij elkaar. En we maken gebruik van effectieve en impactgerichte inzet van  instrumenten en opdrachten. 
Als eerste aanspreekpunt voor opdrachtgevers beheren we het contact met opdrachtgevers: van beleidsvoornemen tot uitvoering en verantwoording. We stimuleren het opgave- en klantgericht werken, waarbij we de inzet van data en de samenwerking met externe partners omarmen.

 

Structuur en aansturing
De hoofddirecteur Transities geeft leiding aan de drie directies. Samen met de directeuren Transities en onderliggende afdelingsmanagers, teammanagers en opgavemanagers geven zij leiding aan de directies.
Binnen de hoofddirectie Transities zijn er teams en afdelingen die hiërarchisch onder een directeur vallen maar functioneel voor de hele hoofddirectie opereren. De afdeling Data valt direct onder de hoofddirecteur Transities, die ook de rol van Chief Data Officer (CDO) vervult. De directeur Klimaat- en energietransitie stuurt het team accountbeheer aan. De directeur Transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem is verantwoordelijk voor de afdeling Monitoring en Inzicht.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site