directeur Klantcontact en Controlerend Onderzoek

Autoriteit Persoonsgegevens
Den Haag
36
€ 6.827 - € 9.293
Master/doctoraal
19-04-2024
13-05-2024nog 10 dagen

Functieomschrijving

De opgave

Combineer jij een stevige leidinggevende ervaring met ervaring in een toezichthoudende organisatie en heb je ervaring of affiniteit met de uitvoering van grootschalig onderzoek en klachtbehandeling? Vind je het belangrijk dat burgers beter worden beschermd bij datalekken? Wil je echt het verschil maken op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens in een digitale wereld? Lees dan verder.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is op zoek naar een directeur Klantcontact en Controlerend Onderzoek (KCO) die, samen met de collega-directeuren, de komende jaren de AP verder ontwikkelt tot een nog slagvaardigere toezichthouder. Een toezichthouder die proactief inspeelt op ontwikkelingen in de maatschappij en die nieuwe Europese regelgeving, zoals de NIS-II en de Digital Services Act, op de voet volgt en weet te vertalen naar het werk van de AP. 

De directie Klantcontact en Controlerend Onderzoek richt zich op:
-    Het doen van onderzoek dat kan leiden tot handhavingsmaatregelen (boetes, last onder dwangsom, verwerkingsverbod);
-    Het behandelen van klachten van burgers over het verwerken van hun persoonsgegevens en het uitvoeren van interventies;
-    Het behandelen van datalekmeldingen;
-    Het telefonisch beantwoorden van vragen van burgers en organisaties.

De 60 medewerkers van de directie KCO zijn mede gezichtsbepalend voor het werk van de AP. Ze doen onderzoek en treden op als organisaties de regels niet naleven. Daarvoor kunnen verschillende interventies worden ingezet, uiteenlopend van gesprekken met de directie van organisaties tot het doen van onderzoek dat tot handhaving kan leiden. Bijvoorbeeld onderzoek naar risico’s op discriminatie bij de toepassing van AI en algoritmen in grote databestanden. Voorbeelden van onderzoek die tot boetes hebben geleid, zijn het onderzoek naar de Kinderopvangtoeslag en het onderzoek naar toepassing van het systeem Fraude Signalering Voorziening (FSV) bij de Belastingdienst. Onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van klachten en datalekmeldingen, maar kan ook op eigen initiatief worden uitgevoerd. Daarbij doen we ook onderzoek ter plaatse, daar waar de mogelijke overtredingen plaatsvinden. Als directeur KCO vervul je een belangrijke rol bij de keuze van de toe te passen interventies als het grote organisaties of complexe vraagstukken betreft en voer je normoverdragende gesprekken. Dit vraagt van jou als publiek leider dat je je rug recht kunt houden en besluitvaardig optreedt en overeind blijft in deze dynamisch omgeving.

De directie KCO behandelt daarnaast circa 12.000 klachten per jaar van burgers over mogelijke overtredingen van de privacyregelgeving. De meer dan 25.000 datalekmeldingen per jaar worden via een risicogerichte aanpak opgepakt, waarbij veel aandacht uitgaat naar het goed informeren van mogelijke slachtoffers. Als directeur KCO zorg je ervoor dat dit werk op een efficiënte en effectieve wijze wordt uitgevoerd. Met de collega’s zet je een volgende stap in de professionalisering en verdere groei van de directie. Je draagt bij aan het werkplezier van de medewerkers en stimuleert hun verdere ontwikkeling.

Als directeur KCO heb je een belangrijke rol en verantwoordelijkheid om samen met het bestuur en jouw collega-directeuren te werken aan de strategische koers van de AP. Je draagt bij aan een resultaatgerichte en wendbare organisatie. Je wordt bovendien verantwoordelijk voor bepaalde AP-brede thema’s of werkzaamheden. 


 

Functie eisen

Wat vraagt dit van jou?

Jij bent een sociale en verbindende leidinggevende die gericht is op samenwerking en de ontwikkeling van medewerkers. Je bouwt teams waarin saamhorigheid heerst en resultaatgerichtheid en continu leren en verbeteren de norm zijn. Daarbij laat jij met jouw open, reflectieve en nieuwsgierige houding voorbeeldgedrag zien. Je inspireert medewerkers door vanuit een heldere visie richting te geven en je bent gedreven om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling en professionalisering van de organisatie.

Door jouw communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen en enthousiasme weet je anderen te overtuigen van jouw ideeën, kom je tot gedragen besluitvorming en leg je de basis voor veranderingen. Je bent flexibel, vernieuwend en creatief, schroomt niet buiten de gebaande paden naar mogelijkheden te zoeken en denkt out-of-the-box.

Jij hebt het vermogen om te schakelen tussen verschillende belangen van zowel burger, bedrijfsleven en overheid op verschillende niveaus. Daarbij acteer je rustig en koersvast in een hectische en dynamische omgeving. Je bent representatief, ‘outgoing’ en een netwerker en je zoekt actief de samenwerking met andere directies, toezichthouders en stakeholders buiten de AP. Verder ben je, zowel intern als extern, een stevige, doortastende gesprekspartner en beschik je over sterke communicatieve vaardigheden. Ook voel je de politieke en organisatorische verhoudingen feilloos aan. Je hakt knopen door en bent in staat om een stevige, kritische en gepaste positionering richting diverse (externe) stakeholders in te nemen. Daarbij opereer je strategisch en denk je altijd een stap vooruit ten opzichte van je stakeholders.

Daarnaast breng jij in ieder geval de volgende ervaring en kwaliteiten mee:

•    Je hebt ervaring met het leiden van een toezichts- of onderzoeksafdeling/-directie;
•    Je bent ervaren in het aansturen en verbinden van grote(re) groepen medewerkers;
•    Je hebt affiniteit met de onderliggende waarden van de privacywetgeving en je hebt affiniteit met privacy en /of toezichthoudende organisaties;
•    Je hebt ervaring met het succesvol uitvoeren van veranderingsprocessen;
•    Je mondelinge en schriftelijke kennis van het Engels is van een goed niveau; 
•    Je hebt een academisch werk– en denkniveau en bij voorkeur kennis van het bestuursrechtelijk bewijsrecht.

Talent als basis, diversiteit en inclusie als kracht

De AP gelooft sterk in de kracht van diversiteit en inclusie. We werken ernaar een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en gehoord voelt, ongeacht hun achtergrond, identiteit, ervaringen of andere persoonlijke kenmerken. We zijn ervan overtuigd dat een diverse en inclusieve werkcultuur bijdraagt aan innovatie, creativiteit en succes.

Als één van de directeuren binnen de AP ben je samen met het gehele management de drijvende kracht achter het bevorderen van diversiteit en het creëren van een inclusieve en gelijkwaardige werkomgeving. 
 

Arbeidsvoorwaarden

€ 6.827
€ 9.293
schaal 16
36
36
Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Wij bieden je een salaris schaal 16 van de cao Rijk. De AP maakt geen deel uit van het Rijk, maar volgt de cao Rijk (www.caorijk.nl) en past de arbeidsvoorwaarden en rechtspositie die daaruit volgen toe.
Zit je in schaal 17 en heb je belangstelling, dan nodigen we je ook graag uit om te solliciteren.

Aanvullende details

Wij ontvangen jouw cv en motivatiebrief graag in PDF-vorm.

Je bent niet verplicht om je geboortedatum en geslacht in je cv en motivatiebrief te vermelden. Een geschiktheids- of ontwikkelassessment kan deel uitmaken van de procedure. Ook kunnen er referenties worden opgevraagd. Voor indiensttreding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, hierover word je tijdens de procedure geïnformeerd.

Voor deze procedure worden op 21 en 22 mei preselectiegesprekken gevoerd, deze vinden digitaal plaats. De selectiegesprekken vinden plaats op 29 mei op locatie. 

Publiek leiderschap
De AP zoekt een publiek leider die klaarstaat om een positieve en resultaatgerichte impact te maken. Als publiek leider neem jij het voortouw bij het verder vormgeven van de organisatie, de uitwerking van onze maatschappelijke opgave en het realiseren daarvan. De AP gelooft in de kracht van publiek leiderschap om een betere toekomst te creëren door het realiseren van onze opgave ten aanzien van persoonsgegevens door toezicht op gebruik van persoonsgegevens en het vergroten van bewustwording van het belang van privacy. 
 

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Emilie Egberts, MD Consultant DGABD (verlof 3 t/m 10 mei)
06-50157204
emilie.egberts@minbzk.nl
Contactpersoon vacature
Katja Mur, Bestuurslid AP
06-15628708
k.mur@autoriteitpersoonsgegevens.nl

De sollicitatieprocedure voor de vacature directeur Klantcontact en Controlerend Onderzoek verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
Directie Klantcontact en Controlerend Onderzoek

Over de werkgever:
Autoriteit Persoonsgegevens

Waar we zijn, met wie we praten, wat we kopen, hoe gezond we zijn. Er wordt op grote schaal informatie over ons vastgelegd, of we nu op internet kijken of op straat lopen. Vaak zelfs ongemerkt. Alles bij elkaar opgeteld, dreigen we zo stukje bij beetje de zeggenschap over onze persoonsgegevens te verliezen. En daarmee ook onze vrijheid en autonomie. Denk bijvoorbeeld aan discriminerende algoritmes, de handel in persoonsgegevens, datalekken en identiteitsdiefstal. Daarom moeten we erop kunnen vertrouwen dat zowel bedrijven als de overheid zorgvuldig omgaan met onze persoonsgegevens.

De AP maakt zich daar sterk voor. Dat doen we onder meer door voorlichting en advies te geven, onderzoek te doen en boetes of andere sancties op te leggen. Daarmee stimuleren we dat organisaties zich aan de wet houden en mensen de regie houden over hun eigen persoonsgegevens. De AP werkt daarbij nauw samen met de privacy toezichthouders in andere Europese landen.

Bij de AP werken op dit moment ongeveer 250 mensen. Je werkt met betrokken collega’s en er is een gezonde balans tussen presteren en leren. Ieder gunt een ander zijn/haar successen en we helpen elkaar waar dat kan of nodig is. Bij de AP word je dagelijks uitgedaagd om je kennis, kunde en creativiteit in de strijd te werpen. De AP stimuleert de ontwikkeling van individuele medewerkers en werkt aan de organisatie om een moderne toezichthouder te zijn. Daarbij stellen wij duidelijke professionele eisen aan onszelf en elkaar. De AP handelt volgens de kernwaarden onafhankelijk, open, deskundig en effectief.
 

Autoriteit Persoonsgegevens

Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site