hoofd Beleid, Kennis en Informatievoorziening

Ministerie van Justitie en Veiligheid
Den Haag
36
€ 6.074 - € 8.534
Gepromoveerd, Universitair oude stijl, Universitair Master, Master/doctoraal
24-04-2024
13-05-2024nog 7 dagen

Functieomschrijving

Opgave

De samenwerking bevorderen en veranderingen goed begeleiden, daar ga jij voor als MT-lid bij de directie Informatievoorziening en Inkoop van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Dankzij jou beschikt de afdeling over de juiste informatievoorzieningskennis om op strategisch en tactisch niveau te kunnen opereren, coördineren en adviseren, zodat we een leidende rol kunnen vervullen in de digitale transformatie van ons ministerie.

De afdeling Beleid, Kennis en Informatievoorziening (BKI) heeft een gevarieerd takenpakket, op een aantal aandachtsgebieden. Een greep uit de opgaven waar jouw toekomstige afdeling de komende jaren voor staat:
•    Het borgen, bestendigen en succesvol tot uitvoering brengen van IV-beleid.
•    Het mede vormgeven van de digitale transformatie binnen JenV.
•    Het verder ontwikkelen en vergroten van kennisdomeinen en het stimuleren van innovatie, nu en in de toekomst. 
•    Het inrichten en verduurzamen van gegevens en het beheersbaar maken en houden van algoritmes.
•    Het verbeteren van, hygiënisch houden en toekomstbestendig inrichten van de informatiehuishouding. 
•    Op iteratieve wijze datagedreven werken ontwikkelen. Ruimte creëren voor de professional om te komen tot nieuwe werkwijzen en toepassingen.

Voor het verrichten van onze maatschappelijke taak en het invullen van de bijbehorende opgaven is een solide informatievoorziening een van de meest cruciale factoren. De afgelopen jaren zijn in het CIO-stelsel van JenV goede stappen gezet naar meer samenwerking en een eigentijdse informatievoorziening. Tegelijk leeft het gevoel dat ontwikkelingen in de buitenwereld soms sneller gaan dan wij. Vanuit een nieuwe i-Strategie en een recente evaluatie van het CIO-stelsel ligt er voor het nieuwe hoofd BKI een uitdaging:
•    welke ontwikkelingen op Europees en rijksniveau willen we beïnvloeden en mede vormgeven?
•    hoe vertalen we de rijksontwikkelingen naar ons eigen JenV-domein?
•    welke gezamenlijke agenda kunnen we formuleren en vooral realiseren in het CIO-stelsel?
•    welk beleid voor informatievoorziening stellen we op om JenV vooruit te helpen in haar maatschappelijke prestaties?

Zomaar een paar strategische vragen die aan de basis staan van een doordachte I-agenda. Een agenda die op zijn beurt vraagt om samenwerking en organiserend vermogen. Het is bovendien geen papieren exercitie, maar verbonden aan concrete vraagstukken en problemen. Want we zijn soms gewoon nog bezig met het wegwerken van achterstanden - zowel in papieren archief als qua systemen - terwijl tegelijkertijd de toekomst - met de doorontwikkeling van het Datalab JenV, de cloudstrategie of de regelgeving rond algoritmes - al voor de deur staat.

Medewerkers die over de juiste kennis beschikken om op strategisch en tactisch niveau te kunnen opereren, daar zet jij je voor in. Samen met de professionals van de afdeling stel je de afdelingsdoelen vast. Je bevordert de samenwerking binnen de directie en met de andere organisatieonderdelen van JenV en rijksbreed. Jij brengt de integrale blik, houdt het directiebrede belang voor ogen. Als verbindende persoonlijkheid bouw je een relevant rijksbreed netwerk op en beweeg je je soepel binnen de directie en binnen de departementale, politiek-bestuurlijke en maatschappelijke krachtenvelden waarmee je te maken hebt. Europa hoort daar ook bij. En steeds draag je het beleid, de kaders en de kennis van de terreinen van de I&I-directie uit, in het bijzonder op de aandachtsgebieden IV-beleid, gegevens en algoritmes, informatiehuishouding en innovatie.
 

Functie eisen

Wat vraagt dit van jou?


We zoeken een publieke leider die de opgave verder weet te brengen. Daarvoor heb je (onder meer) de volgende ervaring en kwaliteiten in huis:


Anders kijken. Meer zien. Een divers en inclusief JenV 

•    
Wij geloven dat medewerkers het beste tot hun recht komen in een inclusieve werkomgeving waar respect, samenwerking en aandacht voor individuele kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden voorop staan. 
•    Wij willen dat iedereen bij JenV zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht zijn of haar achtergrond of voorkeur. We bevorderen het werken in divers samengestelde teams en inclusieve leiderschapsvaardigheden. Hiermee houden we rekening tijdens de selectieprocedure. 

Arbeidsvoorwaarden

€ 6.074
€ 8.534
schaal 15
36
36
Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Wat bieden we?
Wil jij je als publiek leider inzetten voor het algemeen belang en iets betekenen voor de samenleving? Word jij enthousiast van de uitdagingen die horen bij deze functie? Krijg jij de juiste mensen en partijen in beweging? Weet jij wat er speelt en kun je daar respectvol op acteren? Ben jij gemotiveerd om je in te zetten voor deze maatschappelijke opgave en ben jij in staat daarbij resultaten te behalen? Dan komen we graag met jou in contact. 

Arbeidsvoorwaarden
Bovenop je salaris ontvang je 16,37% als Individueel Keuzebudget (IKB). Onderdeel daarvan is 8% vakantiegeld. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. De uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden voor de Algemene Bestuursdienst zijn onderdeel van de CAO Rijk.
Ook ontvang je een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer. De rijksoverheid werkt hybride dus vanuit kantoor, op afstand vanuit huis of op een andere plek. Daarbij kun je rekenen op uitstekende thuiswerkvoorzieningen.

Begeleiding
En we bieden meer: er ligt een uitgebreid inwerkprogramma voor je klaar en je krijgt goede begeleiding. Daarbij inventariseren we samen waar je behoefte aan hebt. Zo zorgen we ervoor dat je je niet alleen welkom, maar ook thuis voelt op je nieuwe werkplek – óók als je nog niet eerder bij de Rijksoverheid gewerkt hebt.

Ontwikkeling
Verder hechten we sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling; we bieden al onze medewerkers hiervoor budget, tijd en aandacht. Daarnaast biedt het DGABD een mooi en afwisselend programma, speciaal voor leidinggevenden binnen de Rijksoverheid, zie www.algemenebestuursdienst.nl/professionele-ontwikkeling. Voor specifieke behoeften bieden we bovendien maatwerkmogelijkheden.

Aanvullende details

Publiek leiderschap

Deze functie vraagt om zichtbaar publiek leiderschap. Als publiek leider stuur je op het realiseren van de maatschappelijke opgaven. Volgens de rijksbrede visie op publiek leiderschap heb je daarbij drie rollen: maatschappelijk partner, politiek adviseur en manager in je eigen organisatie. En je staat altijd voor de drie kernwaarden: gedeeld leiderschap, responsiviteit en morele motivatie.

Wil je weten of publiek leiderschap bij je past? Kijk dan hier.

Publieke leiders binnen de Rijksoverheid (vanaf salarisschaal 15) vormen met elkaar de Algemene Bestuursdienst (ABD). Zij ontmoeten elkaar voor uitwisseling van kennis en ervaring, en voor de permanente persoonlijke ontwikkeling die voorwaarde is voor duurzame inzetbaarheid.

Deze functie vraagt om zichtbaar publiek leiderschap. Als publiek leider stuur je op het realiseren van de maatschappelijke opgaven.
 

Je bent niet verplicht om je geboortedatum en geslacht te vermelden in je cv en motivatiebrief. Openbare bronnen zoals sociale media kunnen worden geraadpleegd. Een selectieassessment kan deel uitmaken van de procedure. Ook kunnen er referenties worden opgevraagd. Graag ontvangen we je motivatiebrief en CV in pdf.
Voor indiensttreding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig, hierover word je tijdens de procedure geïnformeerd. 
Meer informatie over de sollicitatieprocedure vind je hier

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Roesman Tamin, MD consultant
06-25381704
roesman.tamin@minbzk.nl
Contactpersoon vacature
Leo Peereboom, directeur Informatievoorziening en Inkoop
06-21160824
l.k.peereboom@minjenv.nl

De sollicitatieprocedure voor de vacature hoofd Beleid, Kennis en Informatievoorziening verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
Directie Informatievoorziening en Inkoop

De samenleving digitaliseert steeds meer: van het gebruik van sensoren en data in de opsporing en de cybercriminelen een stap voor blijven tot digitale communicatie met de overheid en een digitaal archief. Het gebruik van gegevens speelt hierin een steeds belangrijker rol. De inzet van informatievoorziening (IV), tegenwoordig steeds vaker digitalisering genoemd, biedt kansen om sneller en beter de maatschappelijke opgaven van JenV te bereiken. Niet alleen de samenleving, maar ook onze eigen organisatie digitaliseert steeds meer. De slimme inzet van IV helpt JenV-ers bij hun werk en zorgt dat zij dagelijks wendbaar en geïnformeerd hun opgaven kunnen vervullen. Burgers, de sectoren waarvoor wij werken en onze eigen medewerkers hebben vertrouwen in de inzet van IV, dankzij de kwaliteit daarvan. Het resultaat is uitvoerbaar beleid en toezicht waarmee ook de risico’s worden beheerst die digitalisering met zich meebrengt.

De directie Informatievoorziening en Inkoop (DI&I) stelt JenV in staat om een leidende rol te vervullen op het vlak van de digitale transformatie en draagt zo bij aan de realisatie van de beleids- en organisatiedoelstellingen.

DI&I is onderdeel van de Hoofddirectie Bedrijfsvoering, heeft 5 afdelingen, een staf en een eenheid bedrijfsjuridische zaken. Bij elkaar zo’n 130 collega’s. Eén van de vijf afdelingen is de afdeling ‘Beleid, Kennis en Innovatie’, kortweg BKI. De afdeling is gericht op de ontwikkelingen van de informatievoorziening binnen JenV, vandaag en (over)morgen. De afdeling BKI adviseert de departementsleiding over IV-gerelateerde vraagstukken en ontwikkelt beleid voor de JenV-onderdelen; van Openbaar Ministerie tot Centraal Justitieel Incassobureau, en van het gevangeniswezen tot de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast stimuleert BKI de samenwerking aan maatschappelijke opgaven en bevordert het werken in kennisnetwerken. Bijvoorbeeld door samen op te trekken met de CIO-raad, beleidsdirecties, leveranciers en andere ministeries.

Samen met de afdelingen ‘I-Control en Security (ICS)’ en ‘Regie, Programma's en Projecten (RPP)’ vormt BKI het CIO-of?ce dat de CIO JenV ondersteunt. De komende jaren staat de verdere opbouw en professionalisering van het CIO-of?ce hoog op de agenda. De andere twee afdelingen binnen de directie zijn ‘Strategische Inkoop (SI)’ en de ‘Beveiligingsautoriteit’ (BVA).

Over de werkgever:
Ministerie van Justitie en Veiligheid

Zonder recht voelt niemand zich veilig, zonder veiligheid zijn je rechten onbeschermd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, met respect voor ieders levensstijl en opvattingen. Eveneens werkt JenV aan een veilige en rechtvaardige samenleving door mensen rechtsbescherming te bieden en waar nodig, in te grijpen.

Lees meer over het ministerie van Justitie en Veiligheid

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site