Jurist Energie

Autoriteit Consument & Markt
Den Haag
32 - 36
€ 3.662 - € 6.320
Master/doctoraal
: je begint met een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op vast. De proeftijd bedraagt één maand.
03-05-2024nieuw
22-05-2024

Functieomschrijving

Ben jij een jurist met een aantal jaar werkervaring en wil je een nieuwe stap maken naar een nieuwe werkomgeving? Wil jij meewerken aan zaken die een grote maatschappelijke impact hebben op ons dagelijks leven? Dat kan! Want als Jurist Energie bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) lever jij een belangrijke bijdrage aan de versnelling van de energietransitie in Nederland. Spreekt dit je aan? Dan gaan we graag met je in gesprek!

Wat ga je doen?
Als jurist energie houd je toezicht op de energiemarkt. Jouw focus ligt op het toezicht op energieleveranciers, de regulering van netbeheerders en de marktordening van nieuwe energiedragers zoals waterstof, warmte en groen gas. De energiemarkt is volop in ontwikkeling, wat jouw werk erg afwisselend maakt. Je duikt diep in de kern van complexe vraagstukken die de energiewereld transformeren. Van de impact van de energietransitie op consumenten, bedrijven en netbeheerders tot het vinden van de juiste balans tussen investeringen, betaalbaarheid en duurzaamheid van energiebronnen. Je stelt jezelf uitdagende vragen: Hoe kunnen we consumenten beschermen te midden van de energietransitie? Wat is de optimale regulering voor de energiemarkt van morgen? En hoe zal de opkomst van de waterstofmarkt de huidige marktstructuren beïnvloeden? Als jurist ben je een sleutelfiguur die de toekomst van energie vormgeeft door gedegen onderzoek en innovatieve oplossingen.

Je zoekt complexe dossiers juridisch tot op de bodem uit en maakt gedegen risicoanalyses. Je schrijft mee aan besluiten zoals vergunningen, boetes of lasten onder dwangsom, gaat mee met onderzoeken op locatie, behandelt geschillen van belanghebbenden met netbeheerders en bent betrokken bij bezwaar- en beroepsprocedures. Om in je werk de juiste afwegingen te kunnen maken heb je regelmatig contact met stakeholders in de energiemarkt. Zo voer je gesprekken met energieleveranciers, netbeheerders, beleidsmakers, belangenorganisaties en (internationale) collega-toezichthouders.

In deze baan komen recht, economie en techniek bij elkaar. Het werk is dus meer dan alleen juridisch. Je werkt altijd in multidisciplinaire teams aan zaken, samen met mensen vanuit verschillende specialismes: andere juristen, economen, data scientists, gedragsdeskundigen en technisch specialisten. Iedereen kijkt vanuit het eigen perspectief en daar leer je veel van.
Jouw rol als jurist wisselt per project. In sommige gevallen ben je inhoudelijk medewerker en in andere (afhankelijk van je werkervaring) leid of coördineer jij het project.

Maatschappelijk relevant werk? Zeker weten! De energiemarkt staat volop in de belangstelling en de resultaten van jouw werk worden door de maatschappij nauwlettend gevolgd. De energietransitie is een belangrijk aandachtsgebied. Dat betekent dat je echt een verschil kunt maken. Je bent je hiervan bewust en volgt actuele ontwikkelingen zodat je hier tijdig op kunt inspelen.

Om een expert te blijven in jouw vakgebied, sta je nooit stil. Je houdt de jurisprudentie bij en draait mee in (interne) expertisegroepen. Ook ben je graag sparring partner voor collega’s. Wij bieden jou een werkomgeving waar je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Functie eisen

Dit ben jij!
Jij bent iemand die open en nieuwsgierig door het leven gaat. Misschien heb je al ervaring binnen de energiemarkt of het energierecht, maar dat is niet per se noodzakelijk. Wat wel cruciaal is, is dat de energiemarkt jouw interesse wekt. Samenwerken zit in jouw natuur. Je staat open voor de inzichten van anderen en gaat graag het gesprek aan. Ingewikkelde analyses zijn voor jou een uitdaging, en je weet de uitkomsten ervan helder te presenteren. Met jouw duidelijke schrijfstijl weet je complexe materie begrijpelijk te maken, zowel mondeling als schriftelijk. Je bent gericht op praktische oplossingen en hebt altijd het einddoel voor ogen, vooral als onderdeel van een team. Daarnaast blink je uit in plannen en organiseren, en werk je gestructureerd om je doelen te behalen.

En dit neem je mee:

Voldoe je niet exact aan alle bovengenoemde punten, maar denk jij dat je een geschikte kandidaat bent? Solliciteer dan ook en overtuig ons in jouw motivatiebrief!

Word jij onze nieuwe collega?
Is je interesse gewekt, solliciteer dan nu via onderstaande button met je CV en onderbouw in je motivatiebrief waarom je op deze functie solliciteert en waarom de ACM jou aanspreekt.

De kennismaking en selectieprocedure bestaan uit minimaal twee gespreksrondes en een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek. Deze rondes zijn er niet alleen voor ons om jou te leren kennen, maar ook voor jou om ons en onze organisatie te leren kennen. Uiteindelijk is het pas echt een match als de klik er van twee kanten is. Het inwinnen van referenties kan onderdeel zijn van de selectieprocedure.

Rijksambtenaren met een vaste aanstelling behouden hun rechtspositie bij de ACM.

Meer weten?
Heb je inhoudelijke vragen over de functie dan kun je terecht bij Pauline Bijlenga (Teammanager DE) via 06 52 52 70 53. Je kan ook bellen of appen met Wilko Wolbers (Coördinerend/Specialistisch Medewerker) via 06 52 39 55 96 voor inhoudelijke vragen. Bij andere vragen kun je terecht bij Matundu Kabangu (Corporate Recruiter) via matundu.kabangu@acm.nl of 06 50 02 79 13.

De ACM streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking, voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Arbeidsvoorwaarden

€ 3.662
€ 6.320
schaal 11
32
36
Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
: je begint met een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op vast. De proeftijd bedraagt één maand.

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Aanvullende details

Wat bieden wij jou?
Een mooie functie bij een organisatie waar een goede balans bestaat tussen je professionele en privéleven. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever.

De overige aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden horen bij deze functie:

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon vacature
Matundu Kabangu
06 50 02 79 13
recruitment@acm.nl

De sollicitatieprocedure voor de vacature Jurist Energie verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
Over de Directie Toezicht Energie

De Directie Toezicht Energie (DTE) is circa 175 medewerkers groot en groeiende. DTE bestaat uit elf teams. Drie teams hebben een vast toebedeeld takenpakket en verantwoordelijkheden bestaande uit: Strategie & Planning, Detectie & Integraal Toezicht en Monitor Groothandel & Retail Tarieven. Daarnaast zijn er acht teams met medewerkers die in principe flexibel inzetbaar zijn op een thema of los project. Het overgrote deel van de medewerkers werkt daarom vanuit ‘flexibele teams’. Zij werken in wisselende samenstellingen aan thema’s en projecten, met collega’s uit het eigen en uit andere teams binnen de directie.

DTE is binnen de ACM de directie waar alle energie gerelateerde taken samenkomen en heeft als missie: het versnellen van de energietransitie voor alle mensen en bedrijven. De directie werkt vanuit een integrale visie op de energiesector en zet in op een onderling samenhangend geheel van interventies waarmee zoveel mogelijk impact wordt bereikt. De unieke kennispositie van de ACM zetten we voor de hele energieketen in. Onze kennis zetten we in om de consument te begeleiden bij het maken van geïnformeerde en duurzame keuzes, bij het scheppen van ruimte voor bedrijven om te innoveren en om de wetgever te helpen bij het vormgeven van effectieve wetgeving.

Over de werkgever:
Over de ACM

De ACM draagt bij aan een gezonde economie door markten goed te laten werken voor mensen en bedrijven. Nu en in de toekomst. Wij willen marktproblemen oplossen en waar mogelijk voorkomen door het effectief en efficiënt inzetten van ons brede palet aan instrumenten. Dit doen we door toezicht te houden op: de mededinging in het algemeen (kartelvorming, marktmacht, fusies en overnames); een aantal specifieke sectoren waarbinnen onvoldoende ‘natuurlijke’ concurrentie bestaat (energie, vervoer, telecom, post, zorg en drinkwater); de rechten en belangen van consumenten.

De ACM kent negen organisatieonderdelen die nauw verbonden zijn. De toezichtsdirecties ‘Consumenten’, ‘Telecom, Vervoer en Post’, ‘Toezicht Energie’, ‘Mededinging’ en ‘Zorg’, de directies ‘Juridische Zaken’, ‘Bedrijfsvoering’ en ‘Bestuur, Beleid en Communicatie’ en het Economisch Bureau. Bij de ACM werken vanuit Den Haag een kleine 750 professionals. We werken samen met verschillende hechte Europese netwerken van collega-autoriteiten.


Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site