Medewerker Horen en Beslissen Budel

Ministerie van Justitie en Veiligheid - Immigratie- en Naturalisatiedienst
Budel
€ 3.091 - € 4.921
HBO oude stijl
12 maanden
06-05-2024
22-05-2024nog 4 dagen

Functieomschrijving

Ben jij de doortastende professional die zich thuis voelt in een dynamische werkomgeving, belangen goed tegen elkaar kan afwegen en een wezenlijke bijdrage wil leveren aan de maatschappij? Kom werken bij de IND als medewerker horen en beslissen!

De Immigratie- en Naturalisatiedienst is bij de directie Asiel en Bescherming voor de locatie Budel op zoek naar meerdere collega's Medewerker Horen en Beslissen (FGR: Medewerker Behandelen en Ontwikkelen S10). Je start met een tijdelijk contract, die we na een jaar voldoende functioneren graag omzetten in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wat ga je doen?

Je neemt fysiek gehoren af met de asielzoeker. Jij voert het gesprek, houdt de regie en stelt het gespreksverslag op. Deze gehoren vinden in principe plaats op de eigen locatie, maar bij bijzonderheden kunnen gehoren ook op andere locaties in Nederland plaatsvinden.

Je beslist daarnaast tijdig en zorgvuldig op asielaanvragen. Je controleert digitaal of dossiers volledig zijn en laat eventueel nader onderzoek doen. Het dossier analyseer je op inhoudelijke aspecten, waarbij je gebruik maakt van zowel vreemdelingrechtelijke bepalingen als informatie uit het land van herkomst. Je scheidt hoofd- en bijzaken, je weegt belangen tegen elkaar af en formuleert op basis van de beschikbare informatie een beslissing die goed gemotiveerd is.

Wat maakt de functie zo leuk?

Als hoor- en beslismedewerker opereer je in het hart van de Nederlandse asielprocedure. Van het voeren van een gehoor tot het sturen van een definitieve beslissing. Je bent betrokken bij de afhandeling van asielaanvragen van mensen uit de hele wereld. Daarmee leer je niet alleen veel over de snel veranderende wereld om je heen, maar heb je ook grote maatschappelijke en persoonlijke impact. In een hecht team werk je aldoor met inhoudelijke kaders én de menselijke maat, waarbij je een grote – maar eervolle – verantwoordelijkheid draagt. Dat is waarom deze functie zo blijft boeien. Je werk doet ertoe, iedere dag opnieuw!

“Geen dag is hetzelfde. De ene dag sta je ingepland om een gehoor af te nemen, waarbij het jouw taak is om het relaas van de aanvrager goed op papier te krijgen. Je stelt daarbij de aanvrager op zijn/haar gemak, typt het gesprek dat je voert woordelijk mee en stelt kritische vragen. Je bent dus met veel dingen tegelijk bezig. Dat is niet altijd eenvoudig. De ene keer zie je mensen vol vreugde, de andere keer heel emotioneel. Een andere dag kan juist verantwoordelijk zijn voor het maken van een beslissing op de asielaanvraag van iemand. Je beslist dan over de toekomst van iemand! Kortom, deze baan is allesbehalve standaard. Maar ook zeker nooit saai!”

Anders dan op veel andere locaties werk je in Budel op het asielzoekerscentrum. Hierdoor krijg je meer mee van hoe de vreemdelingen leven tijdens hun procedure. Op kantoor hangt een gezellige sfeer, waar iedereen altijd bereid is om te helpen met werkzaamheden, maar waar ook regelmatig fanatiek een potje pingpong wordt gespeeld. Ook worden er geregeld teamuitjes georganiseerd, waarbij verschillende activiteiten worden ondernomen. Van een dagje Efteling tot een speurtocht in het bos, het kan allemaal.”

Marianne Knol en Anne Konings, hoor- en beslismedewerkers Budel.

Wil je nog meer weten over de IND en het werk van je toekomstige collega’s? Klik op de onderstaande links:

‘Wij zijn de IND’, algemene informatie over het werk van de IND:

https://www.youtube.com/watch?v=ur8uE4gjj_4

Carla: “Mijn werk is een grijs gebied, waarin ik zwart-wit beslissingen moet nemen.

Medewerkersverhaal Carla | IND

Functie eisen

Waar zijn we naar op zoek?

Als hoor-en beslismedewerker bent je flexibel ingesteld, dit houdt in dat je bereid bent om werkzaamheden op te pakken die op dat moment de prioriteit hebben. Je staat stevig in je schoenen, hebt de nodige levenservaring en een professionele houding.

Plannen en organiseren gaat je goed af en je ontwikkelt jezelf graag verder als professional. Door te presteren onder druk behaal je de beste resultaten en met onverwachte omstandigheden en uitdagingen kun je goed omgaan. Geen dag is hetzelfde en dat trekt jou juist aan.

Je ziet kansen en mogelijkheden om buiten de kaders te denken en vindt het leuk om verbetervoorstellen aan te dragen. Je kunt doortastend en resultaatgericht werken.

Uiteraard beschik je over voldoende sensitiviteit om politieke gevoeligheid en de menselijke aspect maat mee te nemen in je werk en ben je nieuwsgierig naar de wereld.

Arbeidsvoorwaarden

€ 3.091
€ 4.921
schaal 10
36
Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
12 maanden

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Aanvullende details

Als je in dienst bent van het Rijk en solliciteert met een aanwijzing als verplichte van-werk-naar-werkkandidaat of herplaatsingskandidaat, verzoeken wij je een kopie van de aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.

Wanneer je via een uitzend- detacheringsbureau werkzaam bent bij de Rijksoverheid dit graag vermelden in je brief.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten.

Om een nog beter (of aanvullend) beeld van ervaring, kennis en competenties te verkrijgen in de wervingsprocedure kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke thema’s bij het Rijk en de IND. De overheid wil dat iedereen zich thuis voelt bij het Rijk en dat medewerkers bewuster nadenken over een inclusieve werkomgeving.

Je hebt ook bij jouw indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig, tenzij je al een arbeidsovereenkomst hebt bij de Rijksoverheid.

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

De IND biedt jou een opleidings- en begeleidingstraject aan van twaalf maanden wat jou in staat stelt jezelf te ontwikkelen tot een zelfstandige hoor- en beslismedewerker. Inschaling start vanaf aanvang opleiding. De opleiding is in Utrecht, waarbij het traject de eerste zes weken klassikaal is en vervolgens ga je onder begeleiding aan de slag. Na jouw opleiding wordt van jou verwacht dat je naar je standplaats (Budel) komt voor de uitoefening van jouw werkzaamheden. Uiteraard kan jij in goed overleg ook af en toe thuis werken. Ook na deze periode verwachten wij dat jij continu blijft leren en jezelf ontwikkelt in het werk. Als Directie A&B ondersteunen wij jou hier vanzelfsprekend in. Door deze investering in jouw opleiding gaat de Directie A&B ervan uit dat wij een langdurige werkrelatie met elkaar opbouwen.

In jouw motivatiebrief lezen wij graag terug dat je affiniteit hebt met de doelgroep, vreemdelingenrecht en/of migratievraagstukken en ervaring hebt met het controleren en analyseren van dossier of bereid bent je dit eigen te maken. Daarnaast zouden we graag twee voorbeelden terug willen lezen in de brief; een voorbeeld waaruit blijkt dat je weerbaar bent en een voorbeeld hoe je omgaat in stressvolle situaties. Tot slot vernemen wij graag welke locatie jouw voorkeur heeft en vragen je vriendelijk om op één locatie te solliciteren.

Bij een positieve brief en cv-selectie volgt er op maandag 3 juni 2024 van 09.00 tot ongeveer 10.00 uur het schrijfassessment. Het schrijfassessment maakt een belangrijk deel uit van deze selectieprocedure.

Na het positief afleggen van het schrijfassessment zal je op woensdag 12 juni, vrijdag 14 juni of maandag 17 juni 2024 ingepland worden voor een gesprek op locatie. De arbeidsvoorwaarden gesprekken volgen in de opvolgende weken. De startdatum voor de opleiding van deze functie is maandag 2 september 2024, je start op de opleidingslocatie in Utrecht of in Zwolle.

Er zijn per locatie slechts enkele formatie- en opleidingsplaatsen beschikbaar. Let wel, de vacature kan eerder gesloten worden bij voldoende sollicitanten, wacht dus niet tot het laatste moment.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Mirjam Koolen, Senior Adviseur Werving en Selectie
06 – 27 43 78 58
werving.selectie@ind.nl
Contactpersoon vacature
Aziz Bouteibi, Manager
06 - 27 01 68 91

De sollicitatieprocedure voor de vacature Medewerker Horen en Beslissen Budel verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:
Directie Asiel & Bescherming (A&B)

De directie A&B beslist over asielaanvragen, over zaken waarin mensen met een asielstatus familieleden naar Nederland willen laten overkomen, en over herbeoordelingen van vergunningen. We gaan op een professionele, doelmatige en respectvolle manier te werk om onze klant duidelijkheid te geven over zijn toekomst. Tijdig en zorgvuldig beslissen: daar draait het om. Daarom vinden we het belangrijk dat we de klant en de (asiel)keten goed kennen, en werken we met gemotiveerde, integere en flexibele medewerkers. We werken dan ook nauw samen met partners zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de politie en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

Een internationale omgeving
Wij werken in een internationaal georiënteerde omgeving. Wereldwijd speelt de verschuiving van de huidige situatie naar opvang in de regio. Mede daarom wordt in Europees verband toegewerkt naar een gemeenschappelijk asielbeleid. Door actief samen te werken en kennis te bundelen, dragen we bij aan een krachtige uitvoering van dit beleid.

Veranderen
Onze directie is flink aan het veranderen. Het doel is tweeledig: we willen de klant sneller en beter van dienst zijn én we willen het beslisproces efficiënter en goedkoper inrichten. Technologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol in het behalen van dit doel.

Over de werkgever:
De Immigratie- en Naturalisatiedienst

Een vluchteling die niet veilig is in eigen land. Een ingenieur die zijn kennis in Nederland in de praktijk komt brengen. En een gezin dat elkaar na jaren weer in de armen kan sluiten. Wat ze met elkaar gemeen hebben? De IND beoordeelt hun verzoeken om in Nederland te mogen wonen of Nederlander te willen worden.

De IND voert het vreemdelingenbeleid in Nederland uit. Dat betekent dat we alle verblijfsaanvragen beoordelen. Het kan daarbij gaan om vluchtelingen die niet veilig zijn in eigen land en daarom hier asiel aanvragen. Of om mensen die hier willen werken, studeren, of een gezin vormen met iemand die hier al woont. Maar het kan ook gaan om mensen die hier al zo lang wonen dat zij zich Nederlander voelen en die daarom via een naturalisatieverzoek een Nederlands paspoort aanvragen.

De IND wil een compacte en wendbare uitvoeringsorganisatie zijn met hoogwaardige kennis op het vreemdelingendomein en met oog voor de menselijke maat. De IND moet kunnen inspelen op wisselende eisen en omstandigheden en tegelijkertijd moet de kwaliteit van dienstverlening voorop blijven staan. Dit vraagt om een proactieve organisatie die zich voortdurend ontwikkelt. Daarvoor zijn medewerkers nodig die dit willen en kunnen ondersteunen. Medewerkers die breed inzetbaar zijn en die willen investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. De IND investeert graag in deze medewerkers!

De Immigratie- en Naturalisatiedienst

Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site