Milieukundig veldonderzoeker

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Bilthoven
32 - 36
€ 2.945 - € 3.954
Bachelor - HBO, MBO
Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)
19-04-2024
13-05-2024nog 12 dagen

Functieomschrijving

“Tijdens de veldweken, dat is 2 weken veld afgewisseld met 2 weken kantoor, reis ik over heel het land naar boerenbedrijven en natuurgebieden. Van Twente naar Zeeland en van Friesland naar Limburg. Het voelt als een soort avontuur als je weer naar een nieuwe locatie gaat. Ook de rust is een aspect wat ik erg kan waarderen.”

Onze collega veldonderzoeker Kristiaan is sinds vorig jaar bij ons in dienst. Hij haalt erg veel voldoening uit zijn werk en aan het feit dat hij bijdraagt aan een beter milieu. Ben jij benieuwd naar wat deze functie jou kan bieden? Lees dan verder!

Onderzoek naar bodem, water en lucht
Een belangrijk onderdeel van ons werk bij het RIVM is het meten en monitoren van de kwaliteit van bodem, water, lucht en geluid in Nederland. We brengen de kwaliteit in beeld van het milieu door metingen en berekeningen. Voorbeelden hiervan zijn de meetprogramma’s Landelijk Meetnet LuchtkwaliteitMeetnet Ammoniak in Natuurgebieden en Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid

In jouw functie kom je terecht op onze afdeling Meten Milieukwaliteit, waar we met 45 collega’s werken. Voor de uitvoering van onze meetprogramma’s en projecten op het gebied van bodem en water, waaronder het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid, zijn we op zoek naar een nieuwe collega in de rol van milieukundig veldonderzoeker.

Jouw rol 
Wat doe je als milieukundig veldonderzoeker? Je hebt een divers takenpakket. Je gaat bij onze meetlocaties, verspreid door heel Nederland, langs waarbij jij verantwoordelijk bent voor een volledige meting. Je bent voornamelijk bezig op landbouwpercelen. De andere helft van je tijd besteed je op kantoor in Bilthoven, meestal is dit in de verhouding 50/50. Het kantoorwerk kun je in overleg ook deels vanuit huis doen. 

Tijdens de veldweken heb je een bedrijfsbus met alle meetapparatuur ter beschikking waarmee je de locaties bezoekt. Je bereidt de veldonderzoekprogramma’s praktisch en administratief voor. Aangekomen bij de locatie heb je even overleg met de eigenaar, bijvoorbeeld de boer of andere partijen. Dan ga je het veld in om monsters te nemen uit de grond, sloten of drains. De monsters lever je aan het einde van je werkdag af op een locatie waar ze geanalyseerd kunnen worden. Bij slecht weer kan het soms flink aanpoten zijn, maar dan zit je ’s avonds wel weer extra voldaan op de bank. De twee weken veldwerk wordt afgewisseld met twee weken kantoorwerk. Dat is ook erg fijn, want dan spreek je je collega’s op kantoor weer.

Op den duur heb je ook een rol in de kwaliteitsbewaking van de extern uitbestede veld- en meetwerkzaamheden. Zo ga je bijvoorbeeld op veldbezoek om te kijken bij degene die de meting uitvoert, gebeurt dat wel volgens de werkinstructies. En op kantoor controleer je gegevens die ze hebben ingevoerd. Maar er kunnen ook vragen naar jou komen, over de meetpunten die je tijdens de kantoorweken hebt ingetekend. 

Uniek aan deze functie
Je krijgt een zelfstandige en veelzijdige rol waarbij je bezig bent met actuele en in het oog springende onderwerpen, die regelmatig het nieuws halen. Veel van onze onderzoeksresultaten en adviezen zijn onderdeel van politieke en beleidsmatige besluitvorming en jouw werk staat aan de basis van onze advisering. Dit betekent dat jouw werk daardoor maatschappelijke impact heeft en je bijdraagt aan een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving. Het geeft een trots gevoel als je weer iets leest of hoort in het nieuws dat het RIVM heeft uitgezocht.

Je voert jouw werkzaamheden uit in programma- en projectteams. Kristiaan: “Ik vind het RIVM een organisatie waar mensen werken die iets goeds willen doen voor hun omgeving. Je merkt echt dat de kwaliteit van het werk het belangrijkste is. Dat voel je als je de mensen op de werkvloer spreekt, maar je merkt ook dat dat van bovenaf wordt uitgedragen. Dat is fijn, want dat geeft je de tijd om over dingen na te denken en ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is. Dat geeft ook een ongedwongen sfeer. Ook heerst er een informele sfeer, vooral ook bij onze afdeling.”

Dit is een baan met ontwikkelperspectief, zowel richting de inhoud als wat betreft jouw competenties en vaardigheden.

Over de afdeling
Bij het RIVM werken we met ruim 2500 collega’s elke dag samen aan de zorg van morgen. Met onze afdeling leveren wij naast ons onderzoek naar bodem, water en lucht ook bijdragen aan andere RIVM-opdrachten en -projecten. Dit gebeurt veel in het kader van Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Denk hierbij aan onderzoeken naar gezondheidseffecten van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen. Ons onderzoek naar de aanwezigheid van stikstofverbindingen in bodem, water en lucht staat op dit moment volop in de belangstelling. 

Wij nodigen jou van harte uit om op deze functie te solliciteren
Heb je interesse in deze positie, maar eerst nog wat vragen? Bel gerust met afdelingshoofd Jos Theeuwen (06-25 26 29 08) of met recruiter Michelle van de Beurcht (06-460 75 150), zij beantwoorden je vragen graag.

Functie eisen

Dit breng je mee
Wij stellen hoge eisen aan de kwaliteit van ons veldonderzoek. Vandaar dat we op zoek zijn naar een zelfstandige aanpakker, die accuraat werkt en een scherp oog voor kwaliteit heeft. Creativiteit en oplossingsgerichtheid is hierbij ook van belang, want de weersomstandigheden zijn niet altijd perfect om te meten en soms moet er worden afgeweken van de werkinstructies. Omdat je veel contact hebt met collega’s en met externe partijen, zoals de boeren op wiens perceel je meet, is het van belang dat je mensgericht en communicatief ingesteld bent en dat je je zowel mondeling als schriftelijk goed kunt uitdrukken.

Verder vragen wij:

Arbeidsvoorwaarden

€ 2.945
€ 3.954
schaal 8
32
36
Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Voor de duur van 12 maanden (vooruitlopend op een contract voor onbepaalde tijd)

Aanvullende arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Aanvullende details

We vragen bij het RIVM om een motivatiebrief. Daarbij is het handig om daarin jouw motivatie voor de specifieke functie en het RIVM uiteen te zetten en niet een samenvatting van jouw cv. Tips nodig? 4 tips voor een goede motivatiebrief - Werken voor Nederland.

Het werving- en selectieproces ziet er in het algemeen als volgt uit:

Speciale omstandigheden:

Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken. Daarnaast wordt betrokkenheid van medewerkers bij medezeggenschap zeer gewaardeerd.

Goed om te weten:

Solliciteren & Contact

Contactpersoon sollicitatie
Contactpersoon sollicitatieprocedure
Michelle van de Beurcht, recruiter
06-46075150
Contactpersoon vacature
Jos Theeuwen, afdelingshoofd
06-25262908

De sollicitatieprocedure voor de vacature Milieukundig veldonderzoeker verloopt online via een externe website
Direct solliciteren!

Informatie over de afdeling:

Over de werkgever:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

RIVM: deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk

Als Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn we een deskundige, betrouwbare en onafhankelijke adviseur voor overheid, professionals en burgers. Ons doel: een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. We bewaken gezondheid, ziekten, de kwaliteit van de leefomgeving én het milieu. Daarvoor doen we onderzoek en we verzamelen kennis voor toegankelijke informatie en toepasbare adviezen. Het RIVM zorgt voor een goede geboortescreening, het bestrijden van infectieziekten en heeft een centrale rol bij het Rijksvaccinatieprogramma en de bevolkingsonderzoeken. We onderzoeken wat er nodig is voor goede zorg, een gezonde leefstijl, veilige producten en een veilige en gezonde leefomgeving. Ook dragen we bij aan het voorkomen, bestrijden en beheersen van incidenten en crises.

Vanuit ons hoofdkantoor in Bilthoven en vanaf 2025 vanuit een prachtig nieuw gebouw op het Utrecht Science Park, werken we met ongeveer 2500 collega’s aan al onze adviezen, rapporten, factsheets en publicaties. Daarbij laten we ons leiden door de vragen van vandaag én morgen. We doen ons werk midden in de maatschappij. Trots zijn we op onze organisatie waar iedereen welkom is. Als kennisinstituut van de overheid willen we een afspiegeling van de samenleving zijn. Naast talent, ervaring en motivatie maken ook aspecten van identiteit zoals leeftijd, geaardheid, culturele achtergrond of arbeidsbeperking, onze organisatie rijker, innovatiever én leuker. Met deze verschillende achtergronden, perspectieven en inzichten werken wij samen aan een nog beter resultaat!
RIVM – De zorg voor morgen begint vandaag

Ook benieuwd naar hoe anderen het werken bij het RIVM ervaren? Bekijk het op RIVM-ers aan het woord | RIVM

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Deel deze vacature

Op vacaturedata.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.

Analyse site