Krijg jij er energie van om iets te kunnen betekenen voor een ander? Dan is de functie van forensisch-therapeutisch medewerker (Zorg Behandel- Inrichtingswerker) geknipt voor jou. Binnen het penitentiair psychiatrisch centrum van de penitentiaire inrichting Haaglanden in Den Haag geef jij gedetineerden met psychische of psychiatrische problemen de zorg en behandeling die ze nodig hebben. Met jouw afwisselende functie heb je ook nog eens een stevig aandeel in een veiligere samenleving voor iedereen.
Hoe jouw werkdagen verlopen? Dat is lastig te voorspellen. Je bent samen met collega’s namelijk verantwoordelijk voor een groep gedetineerden met uiteenlopende psychiatrische problemen. Iedere patiënt heeft baat bij een andere behandeling en benadering. Waar je de een het beste helpt met duidelijkheid en structuur, is voor een ander juist een ondersteunend gesprek van belang.
Om zo goed mogelijk in te spelen op het individu, begin je de dag met een overleg met de collega’s die de dienst vóór jou gedraaid hebben. Daarna begeleid je jouw groep bij de individuele en groepsactiviteiten. Zo ga je met ze naar de bibliotheek of sportruimte zorg je dat iedereen op tijd de medicatie inneemt en bereid je ze voor op afspraken, zoals bezoek of het vervoer richting de rechtbank. Verder zorg je dat de veiligheid op de afdeling continu gewaarborgd is. Voor je collega’s en jou, maar soms is het ook nodig dat je een gedetineerde patiënt tegen zichzelf in bescherming neemt.
Je staat de hele dag in contact met jouw groep en bent mentor van een aantal van hen, dat zorgt ervoor dat je collega’s veel waarde hechten aan je bevindingen. Als lid van het multidisciplinaire behandelteam ben je dan ook nauw betrokken bij de diagnosestelling, begeleiding en behandeling van de gedetineerde patiënten uit jouw groep. Kortom: jij zorgt er mede voor dat de detentie van iemand met psychiatrische problemen zo goed mogelijk verloopt, op álle fronten.
Dit is jouw kracht
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
De locatie Scheveningen van de penitentiaire inrichting (PI) Haaglanden bestaat uit het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) en het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ). De locatie Scheveningen herbergt ook de internationale tribunalen.
PPC Haaglanden is een diagnostiek- en behandelcentrum voor patiënten met een justitiële titel, die lijden aan een ernstige psychiatrische aandoening en voor wie zorg niet op een andere wijze te organiseren valt.
Het PPC Haaglanden vormt samen met drie andere PPC’s (Vught, Zwolle en Zaanstad) een zorgaanbieder voor de forensische psychiatrie binnen het gevangeniswezen en werkt met diverse multidisciplinaire teams. Zij richten zich op 156 gedetineerden met ernstige psychische aandoeningen. Ook zijn er teams die gedetineerde patiënten met een acuut ontregeld psychotisch beleven behandelen en begeleiden.
PI Haaglanden heeft een korte film gemaakt, zodat je een beeld krijgt van ons complex en de verschillende functies, afdelingen en werkzaamheden. Je kunt het filmpje bekijken via de volgende link: https://www.dji.nl/documenten/videos/2020/10/15/pi-haaglanden.
Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.
Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.