Lever jij graag een bijdrage aan het verbinden van de wetenschappelijke en beleidsmatige wereld? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Wij willen beleid maken dat voor iedereen werkt. Zo verricht de afdeling Cao-onderzoek en Beleidsinformatie monitoringsonderzoeken naar de effecten van SZW-beleid in cao’s. Als cijferanalist en beleidsonderzoeker speel jij een belangrijke rol binnen deze onderzoeksactiviteiten.
Je zorgt voor het succesvol verlopen van het monitoringsonderzoek en onderhoudt een uitstekende relatie met je opdrachtgever van de beleidsdirectie. Dit vraagt om regelmatig overleg over het onderzoeksplan en het verloop van het onderzoek. Je gaat je vooral bezighouden met de ontwikkeling van de CAO-lonen door de cijfers vast te leggen in verschillende digitale systemen en door trendanalyse.
Daarnaast ben je ook betrokken bij kwalitatief onderzoek. Ons team onderzoekt bijvoorbeeld de effecten van de flexibele arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid op de cao-afspraken. En we kijken naar afspraken over bijvoorbeeld arbeid en zorg, leren en ontwikkelen, vervroegde uittreding, en de effecten van de COVID-19-pandemie. Als onderzoeker zet jij je tanden in enkele van deze onderwerpen.
Je stelt in samenspraak met de beleidsdirectie een onderzoeksplan op met afgebakende onderzoeksvragen dat antwoord geeft op de kennisvraag van beleid. Vervolgens verzamel je alle data en weet je deze te analyseren. Meestal gaat het om cao-onderzoek, maar als het nodig is analyseer je ook andere documenten, zoals sociale plannen en financiële jaarverslagen van sociale fondsen. Je presenteert de onderzoeksresultaten op een visueel aantrekkelijke, overzichtelijke en toegankelijke manier aan je opdrachtgever en weet deze over te dragen naar onze beleidscollega’s. We kunnen jouw expertise ook inzetten voor andere SZW-directies of projecten. Tot slot waarderen wij een collega die positief kritisch kijkt naar ons werk, zoekt naar verbetering en openstaat voor innovatie.
Inclusief samenwerken aan een belangrijke missie
Je komt in een organisatie te werken die zich inzet voor een belangrijke missie: eerlijk, gezond en veilig werk, en bestaanszekerheid voor iedereen. Om aan te sluiten bij de behoeften uit de samenleving, streven we naar diversiteit in de samenstelling van onze teams. En naar een cultuur waarin we verschillen zien, waarderen en benutten. Zo vergroten we onze denkkracht, blijven we van elkaar leren en verstevigen we contact met de mensen waarvoor we ons werk doen.
Met welk perspectief en vanuit welke levenservaring verrijk jij onze organisatie? En wat drijft jou om je in te zetten voor Nederland? We zijn benieuwd naar de ervaringen die jij meeneemt in jouw werk.
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen.
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
De directeur-generaal Werk is verantwoordelijk voor het beleid op de terreinen arbeidsmarkt en sociaaleconomische aangelegenheden, arbeidsverhoudingen, arbeidsomstandigheden, pensioenen, scholing, kinderopvang en internationale zaken. De directie Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving verzorgt onder meer uitvoeringstaken met betrekking tot de aanmelding van cao’s en de algemeen verbindend verklaring van cao’s.
Afdeling Cao-onderzoek en Beleidsinformatie?
De afdeling Cao-onderzoek en Beleidsinformatie (COB) verricht (monitorings)onderzoeken naar de effecten van SZW-beleid in cao’s. De werkwijze van de afdeling is voornamelijk projectmatig van aard. Wetenschappelijk medewerkers kunnen optreden als projectleider in de door COB uitgevoerde onderzoeksactiviteiten en dragen ook bij aan de uitvoering van onderzoeken van andere COB-medewerkers.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen zodat je zelf kunt bijdragen aan je eigen toekomst. Als het tegenzit zorgen we voor een vangnet, en als je met pensioen gaat voor een inkomen. Dat kan alleen in een land waar mensen er voor elkaar zijn.
Wij willen beleid maken dat voor iedereen werkt. We luisteren naar wat er speelt in de samenleving; we werken nauw samen met partners, en spelen in op nieuwe ontwikkelingen, nationaal en internationaal. We buigen ons over vragen die niet bepaald tot de gemakkelijkste behoren. Over het sociaal beleid, de toekomst van de verzorgingsstaat en de betaalbaarheid van de oudedagsvoorziening. Maar ook over de vergrijzingsproblematiek en de veiligheid op de werkplek.
We stimuleren de naleving van regels en als er misstanden zijn, treden we op. Het ministerie geeft als werkgever het goede voorbeeld.