Binnen de Penitentiaire Inrichting Grave ligt de focus op productiewerk zoals assemblage en in- en ompak werkzaamheden. Gedetineerden steken elke dag de handen uit de mouwen. Op de arbeidszaal ben jij hun begeleider, waar jij samen met collega’s zorgt dat de productiedoelstellingen worden gehaald als het gaat om planning en kwaliteit.
Werken is voor gedetineerden meer dan een dag invulling. Doordat zij wennen aan het dagelijkse arbeidsritme en een vak leren, vergroten zij ook hun kans op een succesvolle terugkeer in de samenleving. Jij speelt, als Medewerker Arbeid, hier een belangrijke rol in. Op een van de arbeidszalen van de Penitentiaire Inrichting (PI) Grave instrueer en stimuleer jij zo’n 12 tot 18 gedetineerden om gedisciplineerd aan het werk te gaan. Meestal gaat dit probleemloos. Maar bij sommige gedetineerden is de motivatie lastiger te vinden. Wat de situatie ook is, jij bent altijd duidelijk en consequent als het gaat om verwachtingen, grenzen en regels. Het waarborgen van de veiligheid staat binnen de PI Grave ten alle tijden voorop. Zowel voor de doelgroep, je collega’s als jezelf.
Je verdeelt je tijd tussen de werkzaal en je kantoor. Je beantwoordt bijvoorbeeld mails van de externe bedrijven waarvoor we werken of van je collega’s binnen de PI. Zo ontvang je elke ochtend een update over je gedetineerde medewerkers. Wat is de uitslag van hun urinecontroles, heeft iemand een sanctie gehad of heeft een van hen vandaag tijdens het werk een afspraak, bijvoorbeeld bij de Medische Dienst? Daarnaast houd je zorgvuldig de administratie bij, zoals de productieplanning en de verloning, en rapporteer je over hoe de dag is verlopen. Verder voer je voortgangsgesprekken met de gedetineerden en ben je hun praktijkbegeleider in de leertrajecten.
Als het nodig is om de afgesproken productie te halen steek je ook zelf de handen uit de mouwen. Je staat dan tussen je gedetineerde medewerkers, maar dit tast je positie als Medewerker Arbeid niet aan. Het is belangrijk dat je natuurlijk gezag uitstraalt, dat je stevig in je schoenen staat en dat je durft op te treden als het nodig is, want je staat regelmatig alleen op de zaal. Escaleert er iets? Dan roep je via je pieper je collega’s te hulp, die er altijd binnen een paar seconden zijn.
Voordat je jouw taken zelfstandig uitvoert, word je ingewerkt door een ervaren collega en volg je een 6-weekse interne opleiding. Wil jij jezelf graag verder ontwikkelen? Laat dan vooral van je horen! Zo is het mogelijk om door te groeien. Denk hierbij aan de functie tot Senior Medewerker Arbeid, een belangrijke schakel tussen de Plaatsvervangend Hoofd Arbeid en de Medewerker Arbeid. De mogelijkheden tot het volgen van opleidingen liggen ruim voorhanden.
Dit bieden wij jou:
Je hoeft geen werkervaring en een diploma in een relevante richting te hebben voor dit opleidingstraject, maar we verwachten wel dat je:
De Penitentiaire Inrichting (PI) Grave biedt plaats aan 445 gedetineerden. Vanzelfsprekend staat de veiligheid hoog in het vaandel. De PI Grave bestaat uit één locatie met huis-van-bewaringafdelingen, arrestantenafdelingen en een afdeling extra zorgvoorziening (EZV). We hebben een capaciteit van 445 plaatsen, waaronder meerpersoonscellen. Onze inrichting is uitsluitend bedoeld voor mannelijke gedetineerden. Binnen PI Grave zijn ongeveer 350 medewerkers werkzaam.
Zonder recht voelt niemand zich veilig, zonder veiligheid zijn je rechten onbeschermd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, met respect voor ieders levensstijl of opvattingen. Eveneens werkt JenV aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving door mensen rechtsbescherming te bieden en, waar nodig, in te grijpen.
Lees hier meer over het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
DJI is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 16.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra, detentiecentra en diverse landelijke diensten. Daarnaast koopt DJI bij particuliere instellingen zorg in voor de uitvoering van strafrechtelijke maatregelen, zoals tbs. Met 38 locaties verspreid over het land is DJI één van de grootste organisaties van Nederland. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.